«Καραντίνα» στην πώληση ορισμένων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ. Ποια είναι αυτά

Σκοπός της απόφασης της κυβέρνησης είναι να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά-Μένει να διαφανεί πώς μπορεί να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο

Έρχεται απαγόρευση σε αγορές από σούπερ μάρκετ με απόφαση της κυβέρνησης για να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Για το θέμα υπήρχε πρόβλημα στην πρώτη καραντίνα, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν κλειστές, αλλά τα σούπερ μάρκετ μπορούσαν να πωλούν ρούχα και παπούτσια.

Ειδικότερα, στη δημοσίευση ΦΕΚ με το οποίο θα απαγορεύεται η πώληση διαρκών αγαθών (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιγνίδια, βιβλία, κλπ) από τα σούπερ μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προχωρά η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Οι επαγγελματίες και η κοινωνία στην Covid-19 εποχή» εξήγγειλε πως προωθείται διάταξη για απαγόρευση μερικών βιομηχανικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με άλλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου.

Έτσι τα σούπερ μάρκετ πλέον θα μπορούν να πωλούν τρόφιμα και είδη βασικής ανάγκης, όχι όμως αγαθά όπως βιβλία, παιχνίδια, ρούχα, μικροσυσκευές, χριστουγεννιάτικα είδη και άλλα διαρκή αγαθά. Η απόφαση έρχεται μετά από τις διαμαρτυρίες εμπόρων, μιας και η διάθεση τέτοιων προϊόντων απ’ τα σούπερ μάρκετ ωθούσε σε συγκέντρωση της αγοράς και σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μένει να διαφανεί πως μπορεί να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται ότι υπαναχώρησε σχετικά με την προηγούμενη στάση του, καθώς, πολύ πρόσφατα, απαντώντας στα ανάλογα αιτήματα της αγοράς, έλεγε ότι «στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κωδικοί προϊόντων. Θα χρειάζονταν πάνω από 3 εβδομάδες για να διαπιστωθεί και να οριστεί τυχόν απαγορευτικό. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα, όπως οι τσακωμοί στα μαγαζιά μεταξύ πελατών και υπαλλήλων που θα τους αρνούνταν την πώληση συγκεκριμένων ειδών. Στο τέλος πρέπει να δούμε και τον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πάντως ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με φορείς της αγοράς για να τεθούν προτάσεις και να εξεταστεί ενδεχόμενο απαγόρευσης πώλησης κάποιων προϊόντων, αν και όπως είχε τονίσει, τέτοια πρακτική είναι πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει.