Νοσοκομειακοί γιατροί Καβάλας: Στα όρια της κατάρρευσης το ΕΣΥ. Πάρτε μέτρα, τώρα!

Μια «κραυγή» αγωνίας προς πάσα (υπεύθυνη) κατεύθυνση εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού

Mε τα μελανώτερα χρώματα «ζωγραφίζουν» την εικόνα που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού οι νοσοκομειακοί γιατροί της Καβάλας, «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου» προς πάσα κατεύθυνση.

Σε μια αγωνιώδη ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας [ΕΓΕΣΥΚ], αφού επισημαίνει κατά τους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει, καταγράφουν μία σειρά από ελλείψεις που παρουσιάζει και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και διατυπώνουν μια σειρά αιτημάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΓΕΣΥΚ.

«Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ με ορατό πλέον τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΣΥ από τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί στα νοσοκομεία το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αισθάνεται την ανάγκη να κρούσει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και να επαναδιατυπώσει για πολλοστή φορά τις προτάσεις τoυ ελπίζοντας αυτή τη φορά να εισακουστεί.

Στο 8μηνο που μεσολάβησε από την έναρξη της πανδημίας η προετοιμασία που υπήρξε εν όψει του δεύτερου κύματος από πλευράς Υπουργείου Υγείας ήταν  ανεπαρκέστατη. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε μόνιμο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, το Επικουρικό προσωπικό αφέθηκε στην αβεβαιότητα κάποιας ανανέωσης της θητείας του για 6 μήνες ή ένα χρόνο ενώ σα να μην έφτανε αυτό οι Επικουρικοί Γιατροί των οποίων η σύμβαση παρατάθηκε για ένα χρόνο μόλις, εφημερεύουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο. Οι όποιες προσλήψεις που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί αφορούν προκηρύξη του 2019. Επίσης καμία ενέργεια δεν έγινε για να εξασφαλιστεί επάρκεια προστατευτικών υλικών και μέσων με αποτέλεσμα το προσωπικό πλέον να αγωνίζεται απόλυτα εκτεθειμένο στον κίνδυνο της μόλυνσης από COVID19. Η δε οργάνωση διαμόρφωσης χώρων, κατανομής προσωπικού, δημιουργίας κλινών ΜΕΘ και κλινών COVID19 είναι στα επίπεδα του Μαρτίου, το 8μηνο που μεσολάβησε πέρασε τελείως ανεκμετάλλευτο ενώ και όταν διαμορφώνονται χώροι και ανοίγουν νέες κλίνες δυστυχώς δεν υπάρχει το Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό να τους λειτουργήσει.

Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ έχει προτείνει και το επαναλαμβάνει έστω και τώρα πως είναι επιτακτική η ανάγκη για  άμεση πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση του Επικουρικού προσωπικού, διάθεση περισσότερων κονδυλίων για τη στήριξη του ΕΣΥ με υλικά και μέσα.

Απευθυνόμενοι στου πολίτες του νομού Καβάλας οφείλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι αν και εργαζόμαστε σε ένα Νοσοκομείο με πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους εξυπηρετήσουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο καιρό χρειαστεί».

Η πρόεδρος
Κλαίρη Λαμπίρη
Ο γραμματέας
Γιώργος Τεπελόπουλος