Ξενοφών Κροκίδης: Τα ημερήσια κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από 500 για να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας

Ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΚ μιλά για την πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και στην Καβάλα στη μάχη με τον Covid-19. Τι λέει για τα δυο περιστατικά ασθενών που είχαν τραγική κατάληξη και ποιο είναι το… κατασκευαστικό λάθος στο Νοσοκομείο Καβάλας

Την υπομονή και την κατανόηση ασθενών, συγγενών αλλά και όλων των Καβαλιωτών ζήτησε μέσα από τη συνέντευξή του στον ALPHA Radio 88,6 ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και διευθυντής ενός εκ των κλινικών Covid-19 του Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.

Ο κ. Κροκίδης μίλησε για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καβάλας, το αν αντέχει το σύστημα υγείας, την περίπτωση της γυναίκας η οποία αυτοκτόνησε στο Νοσοκομείο [διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ], για την πρωτόγνωρη μάχη που δίνουν οι γιατροί της χώρας, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται για να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εξιτήρια για να ελευθερωθούν εκ νέου κρεβάτια στις κλινικές.

Η συνέντευξη του Ξενοφώντα Κροκίδη

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν θα έρθουν εθελοντές ή ιδιώτες γιατροί να βοηθήσουν την κατάσταση

Υπομονή από τους νοσηλευόμενους
Χρειαζόμαστε υπομονή από τους νοσηλευόμενους, γιατί οι συνθήκες νοσηλείας είναι αντίξοες, είναι απομονωμένοι μέσα στους θαλάμους, είμαστε μεν εμείς οι γιατροί και νοσηλευτές, αλλά επικοινωνούν μόνο με τα τηλέφωνα. Μάλιστα, ηλικιωμένοι που δε χειρίζονται τα μέσα, έχουν μεγάλο πρόβλημα και εμείς γινόμαστε οι διαμεσολαβητές για να ενημερώνουμε συγγενείς για την κατάσταση της υγείας τους. Για την κατάσταση στα νοσοκομεία ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν θα έρθουν εθελοντές ή ιδιώτες γιατροί να βοηθήσουν την κατάσταση. Το ΕΣΥ έχει ρεζέρβες και αυτές είναι από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα μου πείτε, τι θα γίνει ο κόσμος έξω; Ναι, αλλά αυτήν την στιγμή η μάχη δίνεται στα νοσοκομεία και όχι μόνον στις ΜΕΘ, γιατί καλώς κάνουμε και επικεντρώνουμε στις ΜΕΘ, αλλά αυτήν τη στιγμή μάχη δίνεται και στις μονάδες Covid που υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας και πρέπει να είμαστε δίπλα τους να διαχειριστούμε το πρόβλημά τους και την κατάστασή τους.

Δεν έχουν όλοι οι γιατροί εκπαιδευτεί σε τέτοιες καταστάσεις
Είναι μία επίπονη προσπάθεια γιατί να ομολογήσουμε, δεν έχουμε εκπαιδευτεί όλοι οι γιατροί παγκόσμια για τέτοιες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια, πριν 100 χρόνια είχαμε μία πανδημία από αναπνευστικό ιό και στο πρόγραμμα σπουδών κανενός γιατρού ούτε στην παθολογία ούτε στην υγιεινή προβλέπεται όλο αυτό το οποίο κάνουμε. Εμείς όμως νιώθουμε χαρούμενοι και περήφανοι που αυτό για το οποίο γίναμε γιατροί, γίναμε γιατροί γιατί το πιστεύαμε από μικροί, μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία και γίναμε γιατί είχαμε κάποια ιδανικά. Εδώ είναι ακριβώς η ώρα για αυτά τα ιδανικά που είχαμε, να μπούμε στην φωτιά και να τα κάνουμε πράξη. Κάποιοι από εμάς, όπως εγώ, θα μπορούσαμε να μη δηλώσουμε παρών στο προσκλητήριο, αλλά είμαι εδώ» συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

Όπως και τα ξενοδοχεία, τα Νοσοκομεία πρέπει να έχουν παράθυρα μόνον σε ανάκληση, στο Νοσοκομείο Καβάλας δεν συμβαίνει αυτό

Το κατασκευαστικό λάθος του νοσοκομείου με τα ανοιγόμενα παράθυρα
Οι περισσότεροι γιατροί κάνουμε ολιστική ιατρική, αντιμετωπίζουμε τον ασθενή σαν ασθενή και την αρρώστια του, λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικά κριτήρια και πως θα πάει στο σπίτι του ή τι κατάσταση θα βρει εκεί που θα πάει, όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη. Όμως οι καταστάσεις τώρα είναι τέτοιες και τα χρονικά όρια πιεσμένα που θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά αυτή τη στιγμή κάποια πράγματα μένουν πίσω. Δε θα ήθελα να πω περισσότερα για την περίπτωση της γυναίκας που αυτοκτόνησε. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε, το είχαμε και πριν χρόνια. Εδώ υπάρχει και ένα κατασκευαστικό λάθος του νοσοκομείου, που όπως και τα ξενοδοχεία, πρέπει να έχουν παράθυρα μόνον σε ανάκληση, στο Νοσοκομείο Καβάλας δεν συμβαίνει αυτό και είναι ένα κατασκευαστικό λάθος, το είχαμε πει και στο παρελθόν και εγώ ακόμη είχα κοντέψει να μπλέξω σε παρόμοιες καταστάσεις. Για τον ίδιο λόγο το ψυχιατρικό τμήμα το έχουμε στο 1ο υπόγειο, αλλά πρέπει και στους ορόφους που μπορεί να νοσηλεύουμε διεγερτικούς ή από απόπειρες, να μην είναι εύκολη η πρόσβαση από τα παράθυρα. Αν υπάρχει κάτι να διερευνηθεί, αυτό θα γίνει.

Οι δικές μας κοινωνικές δομές λειτουργούν, οι υπόλοιπες όμως;
Οι δομές του νοσοκομείου λειτουργούν, με τις κοινωνικές μας λειτουργούς είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο επίκεντρο και αυτό το θέμα, εμείς έχουμε άριστη συνεργασία με τις δομές για ασθενείς που το χρειάζονται, το θέμα είναι ότι πρέπει να λειτουργούν και να συνεργάζονται και οι άλλες δομές, όπως αυτές του δήμου και να συνεργάζονται με τις δικές μας κοινωνικές δομές. Οι δικές μας δομές -το λέω επειδή το γνωρίζω- στέκονται στο ύψος τους.

Περίπου το 1,5% των κρουσμάτων θα χρειαστεί διασωλήνωση
Για την πορεία των κρουσμάτων, θα δείξει αυτή η εβδομάδα και η επόμενη, αν τα μέτρα που καλώς έχουν παρθεί, θα έχουν ένα αποτέλεσμα. Να δούμε αν με την εφαρμογή του lockdown και των μέτρων που λαμβάνουμε όλοι οι υπεύθυνοι πολίτες, θα μειώνονται τα κρούσματα, θα μειώνονται οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλευόμενοι κτλ. Από ό,τι λένε οι συνάδελφοι στην επιτροπή που παίρνει αποφάσεις, πρέπει όχι απλώς να δούμε να μειώνονται στα 1.500, αλλά πρέπει να μειωθούν κάτω από 1.000 και αν είναι δυνατόν κάτω από 500 για να πάρει ανάσα και το σύστημα Υγείας. Γιατί υπάρχει ένα έμμεσο ποσοστό για το πώς προκύπτουν οι διασωληνωμένοι, περίπου το 1.5% των κρουσμάτων θα χρειαστεί διασωλήνωση, άρα για να πάρει ανάσα το σύστημα, πρέπει να μειωθούν κατ’ αναλογία όλοι οι προηγούμενοι δείκτες. Γιατί τώρα η μάχη δίνεται και στα κρεβάτια τα 12 της ΜΕΘ που είναι γεμάτα, εκτός αν υπάρχει 1 ελεύθερο, αλλά και στις 4 κλινικές που δημιούργησε η διοίκηση σε συνεργασία με τους γιατρούς και λειτουργούν σε τρία επίπεδα. Στον 5ο όροφο μια κλινική που είναι επικεντρωμένη κυρίως σε αυτούς που έχουν βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια εξαιτίας του Covid και δύο κλινικές στον 3ο όροφο και άλλη μία που έχει εγκατασταθεί εκεί που λειτουργούσε η γυναικολογική και η παιδιατρική κλινική. Άρα κλίνες υπάρχουν, αλλά αν η προσέλευση και η νόσηση συνεχίσει με τον ρυθμό των τελευταίων ημερών, πιθανόν και αυτές οι κλίνες να μην φτάνουν.

Στην κλινική που είμαι υπεύθυνος, νοσηλεύεται 28χρονος και από την άλλη μία 95χρονη, αυτή είναι η γκάμα των ηλικιών

Τα εισιτήρια και τα εξιτήρια
Το ποιος εισάγεται ή παίρνει εξιτήριο είναι στην κρίση των γιατρών που τον εξετάζουν, των πνευμονολόγων και των άλλων. Υπάρχουν κριτήρια, όπως αν υπάρχουν νοσήματα που ανεβάζουν το ρίσκο αυτού που έχει Covid, ένας νεαρός που δεν έχει άλλο κίνδυνο και κάνει πυρετό, μετά τις εξετάσεις μπορεί να του δοθούν οδηγίες και να πάει σπίτι του. Παρόλα αυτά, στην κλινική που είμαι υπεύθυνος, νοσηλεύεται 28χρονος και από την άλλη μία 95χρονη, αυτή είναι η γκάμα των ηλικιών. Το ισοζύγιο φυσικά είναι αρνητικό, μπαίνουν περισσότεροι από ότι βγαίνουν και στην συνάντηση των 4 υπευθύνων ιατρών των κλινικών η οδηγία είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εξιτήρια. Αυτό όμως για να γίνει επιστημονικά, θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποια στάδια. Θα πρέπει να έχει o ασθενής  τουλάχιστον 3 μέρες απυρεξία, βελτίωση των συμπτωμάτων στο αναπνευστικό και άλλα για να μπορεί να γίνει. Δεν είναι όμως και προϋπόθεση να έχει ένα αρνητικό τεστ για να πάρει εξιτήριο. Δεν είναι δικά μας τα κρεβάτια, είναι του ελληνικού λαού και προσπαθούμε να δίνουμε εξιτήρια με ασφάλεια και με τις κατάλληλες οδηγίες για απομόνωση, να ακολουθούν την αγωγή που θα δώσουμε, καλό είναι να έχουν οξύμετρα για την παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου. Θέλουμε την κατανόηση και την υπομονή των συγγενών, εδώ είμαστε για να τους ενημερώνουμε. Ας ευχηθούμε όταν η χώρα μας θα γίνει ξανά covid free, οι απώλειες να είναι οι μικρότερες δυνατές.