Κορονοϊός: Σκέψεις ακόμη και για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στη βόρεια Ελλάδα

Πρόταση για lockdown στα βόρεια σύνορα-Ο Σωτήρης Τσίοδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όλη τη βόρεια Ελλάδα και πιο πολύ για 8 Νομούς

Συναγερμό σήμανε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας για την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα και τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά και τις νέες μολύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ενημέρωση αμέσως μετά την άφιξή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 θα έχει και νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, ενώ το απόγευμα θα πάρει μέρος και στην τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία της πανδημίας.

Όπως είναι γνωστό, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.209 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 905 στη Θεσσαλονίκη, 207 στη Λάρισα και 166 στην Πέλλα και πλέον στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για lockdown στα βόρεια σύνορα.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ,  ο Βασίλης Κικίλιας μετέφερε μήνυμα του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσίοδρα με το οποίο έκρουσε ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου για όλη τη βόρεια Ελλάδα και πιο πολύ για 8 Νομούς.

«Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας μού έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή (ανά 100.000 κατοίκους. Όλη η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο “κόκκινο”. Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Όπως μετέδωσε το Mega, τα μέτρα τα οποία μελετά η κυβέρνηση αφορούν αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορα και αν παραστεί ανάγκη το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων ως έσχατη λύση. Τα μέτρα που συζητούνται στους κόλπους της κυβέρνησης αφορούν ειδικά τη βόρεια Ελλάδα, καθώς εντοπίζεται πολύ μεγάλη κινητικότητα στα χερσαία σύνορα, λόγω και των εργατών γης που έρχονται από χώρες πολύ επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για το lockdown και ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και αφού γίνουν οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων με τον Νίκο Χαρδαλιά.

*Πηγή: protothema.gr