«Ταξική Ενότητα»: Τώρα που είναι ώρα ευθύνης για όλους η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΕΥΚ Καβάλας κρύβεται

Πιέσεις της παράταξης την οποία στηρίζει το ΠΑΜΕ να γίνει Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου για να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 26 Νοεμβρίου 2020-«Η κυβέρνηση μας άφησε αθωράκιστους μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Ταξική Ενότητα», η παράταξη την οποία στηρίζει το ΠΑΜΕ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, με την οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειές της να γίνει Διοικητικό Συμβούλιο στο ΕΥΚ Καβάλας για να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 26 Νοεμβρίου 2020 έχουν πέσει στο κενό, ενώ σημειώνει ότι «η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο».

Η ανακοίνωση της «Ταξικής Ενότητας»

Η «Ταξική Ενότητα», η παράταξη στο ΕΥΚ Καβάλας που στηρίζει το ΠΑΜΕ, κάνει επίμονες προσπάθειες να γίνει Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, να συζητήσει και να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη. Τώρα που είναι ώρα ευθύνης για όλους και το κάλεσμα για Πανεργατική Απεργία είναι ήδη απόλυτη προτεραιότητα για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΕΥΚ κρύβεται.

Μέχρι στιγμής απεργία στις 26 Νοέμβρη αποφάσισαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Άρτας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κορίνθου, Λαμίας, Λευκάδας-Βόνιτσας, Σάμου, Κεφαλονιάς-Ιθάκης, η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει, επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Ταυτόχρονα, 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη αποφάσισε για τους εργαζόμενους του Δημοσίου και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Σχεδόν οχτώ μήνες μετά το ξέσπασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση μας άφησε αθωράκιστους μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

H υπεύθυνη στάση των εργαζομένων και η αυτοθυσία του νοσηλευτικού προσωπικού συνέβαλε σημαντικά, ώστε τα κρούσματα να είναι στις αρχές Ιουλίου ελάχιστα, ενώ η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της δώσαμε, για να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, μέτρα που θα αναχαίτιζαν πιο αποτελεσματικά το επερχόμενο δεύτερο κύμα.

Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Την ώρα που η χώρα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών βρίσκεται σε lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Παρά τα χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά:

  • δεν γίνονται μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό
  • δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, αντίθετα μετατρέπονται τα νοσοκομεία μιας νόσου
  • δεν γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας την πανδημία ως μια χρυσή ευκαιρία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα, ετοιμάζεται να περάσει στην κυριολεξία τις ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουμε τη νέα κρίση.

Ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο που:

  • Θα καταργεί το 8ωρο και θα επιβάλλει 10ωρα παντού και μάλιστα απλήρωτα για τις δύο επιπλέον ώρες. Το δικαίωμα αυτό θα είναι διευθυντικό, θα υλοποιείται μονομερώς και χωρίς δυνατότητα του εργαζόμενου να αρνηθεί, καταργώντας το ωράριο στην πράξη
  • Θα καταργεί την Κυριακάτικη αργία
  • Θα ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και θα απαγορεύει την απεργία