Καβάλα: Εντυπωσιακές εικόνες από τις αεροδιακομιδές ασθενών κορονοϊού με C-130 [φωτογραφίες]

Καρέ-καρέ η επιχείρηση μεταφοράς τριών ασθενών με Covid-19 από το Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» σε νοσοκομεία της Αθήνας

Το βράδυ της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου 2020, χρησιμοποιώντας C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το ΕΚΑΒ μετέφερε δυο διασωληνωμένα περιστατικά Covid-19 από την Ρόδο σε ΜΕΘ του Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα ήταν σε εξέλιξη αεροδιακομιδή περιστατικού Covid-19 με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Super Puma από Άνδρο για Αθήνα.

Το πρωί της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2020 στις 10:00 απογειώθηκε πτητική ομάδα του τμήματος Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ αποτελούμενη από τρεις ιατρούς και τρεις διασώστες με C-130 προκειμένου να διακομίσουν τρία διασωληνωμένα περιστατικά Covid-19 από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας στην Αθήνα.

Οι ασθενείς είναι από τη Δράμα, αλλά λόγω μεγάλης επιβάρυνσης του νοσοκομείου είχαν διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς στη Δράμα νοσηλεύονται 125 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 12 σε ΜΕΘ.

Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών ασθενών, που θα συνοδεύονται από γιατρούς του ΕΚΑΒ και οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη μέχρι ο ασθενής να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αττικής.

Οι ασθενείς είναι από 75 έως 76 ετών και θα διακομιστούν στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Αττικόν” και “Σωτηρία”. Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζουν ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.

Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή στην ηπειρωτική χώρα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Η διακομιδή κρίθηκε αναγκαία, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ. Οι διακομιδες του προηγούμενου διαστήματος, ιδίως του καλοκαιριού, θεωρούνταν δεδομένες και αναμενόμενες, διότι οι νησιωτικές περιοχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται πως την ώρα που τα στοιχεία είναι σχετικά ενθαρρυντικά ως προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης και σε ό,τι αφορά στα κρούσματα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τα νοσοκομεία όμως συνεχίζουν να ασφυκτιούν.

Οι διασωληνώσεις παραμένουν σε υψηλά ποσοστά με αποτέλεσμα τα κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές Covid-19 των νοσοκομείων να είναι δυσεύρετα.

Πηγή: thetoc.gr