Καβάλα: Έντονη διαμαρτυρία των νοσοκομειακών γιατρών για τη μετακίνηση συναδέλφου του «με το καλημέρα»!

«Kανένας γιατρός δεν μας περισσεύει για να τον δανείσουμε σε άλλα νοσοκομεία»! - Τι ζητά η ΕΓΕΣΥΚ από τον Διοικητή της ΥΠΕ και τον υπουργό Υγείας

Για «δραματική κατάσταση» και «υποστελέχωση» του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας εν μέσω πανδημίας κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί και ζητούν από τη Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το Υπουργείο Υγείας να ενισχύσουν επιτέλους το ΓΝΚ.

Αφορμή για την οργισμένη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών ήταν η πρόσφατη μετακίνηση του Θωρακοχειρουργού ο οποίος μόλις… ήρθε για να αναλάβει καθήκοντα, στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μια μετακίνηση που, όπως καταγγέλλουν, έγινε παρά την αρνητική εισήγηση της Διοίκησης του ΓΝΚ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης-καταγγελίας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ):

«Είμαστε σε κατάσταση υγειονομικού πολέμου. Δεν αρκεί μόνο να το λέμε, αλλά…»

«Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ με οργή πληροφορήθηκε πως ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας με μια απαράδεκτη απόφαση του και παρά την αντίθετη εισήγηση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, μετακίνησε εν μέσω πανδημίας τον Θωρακοχειρουργό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία ενέργεια που προσβάλλει βαθύτατα το σύνολο των γιατρών όλων των ειδικοτήτων του Νοσοκομείου μας οι οποίοι τη στιγμή αυτή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην πανδημία. Είναι ανεπίτρεπτο να μετακινεί ο Διοικητής της  Υγειονομικής Περιφέρειας έναν γιατρό που μόλις τοποθετήθηκε σε μόνιμη θέση του Νοσοκομείου Καβάλας σε θέση άλλου Νοσοκομείου. Με την κίνηση αυτή αποδυναμώνει το ήδη υποστελεχωμένο Νοσοκομείο μας, στερεί μία πολύτιμη ειδικότητα από του ασθενείς της πόλης μας και το κυριότερο στην κορύφωση της πανδημίας στερεί από το δυναμικό του Νοσοκομείου ένα γιατρό που θα μπορούσε να συμβάλλει σε επίπεδο εφημεριών στις κλινικές Covid την ώρα που κάθε γιατρός κάθε ειδικότητας εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια για να στηρίξει το σύνολο των 150 ασθενών Covid που νοσηλεύονται κατά μέσο όρο στο Νοσοκομείο μας.

Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης και την επιστροφή του γιατρού στο Νοσοκομείο για το οποίο κρίθηκε και κατέλαβε μια μόνιμη θέση.

Επίσης το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ καλεί την Υγειονομική Περιφέρεια να ενισχύσει επιτέλους το Νοσοκομείο μας με γιατρούς και νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας και του πρώην ΙΚΑ. Το Νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο και η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Το προσωπικό έχει αρχίσει να αποδεκατίζεται, συνάδελφοι νοσούν, νοσηλεύονται και κάποιοι δίνουν μάχη στη ΜΕΘ. Αυτοί που μένουν πίσω πολύ απλά δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά, εργάζονται πάνω από τις δυνάμεις τους, εξαντλούνται νοσούν και οι ίδιοι και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Είμαστε πια πολύ κοντά στο να νοσηλεύουμε  ασθενείς χωρίς την απαραίτητη ιατρική κάλυψη γιατί με το ρυθμό αυτό σύντομα  δεν θα υπάρχουν πια γιατροί και νοσηλευτές να τους φροντίσουν.

Το Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ ζητά ενίσχυση σε προσωπικό του Νοσοκομείου μας, κανένας γιατρός δεν μας περισσεύει για να τον δανείσουμε σε άλλα Νοσοκομεία. Το αντίδοτο σε όλα αυτά τα ημίμετρα των μετακινήσεων είναι άμεσες και κατεπείγουσες νέες προσλήψεις καθώς και άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών όλων των ειδικοτήτων που μάχονται στην πρώτη γραμμή μαζί με το μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Το ότι είμαστε σε κατάσταση υγειονομικού πολέμου δεν αρκεί μόνο να το λέμε αλλά να το συνειδητοποιήσουμε και να δράσουμε ανάλογα. Από τον απλό πολίτη μέχρι τον Υπουργό Υγείας».