Γονείς 19ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καβάλας: Δίκαιη η αγανάκτησή μας…

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για όσα συμβαίνουν με την τηλεκπαίδευση-Τα αιτήματα του Συλλόγου προς την κυβέρνηση και η κίνηση «αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας» από τα μέλη του

Τη «δίκαιη αγανάκτησή» του εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου για τα όσα συμβαίνουν στα σχολεία, με επίκεντρο την τηλεκπαίδευση, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα «χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου επιθυμεί να εκφράσει άλλη μια φορά τη συμπαράστασή του στο εκπαιδευτικό προσωπικό που αυτές τις δύσκολες ώρες για την εκπαίδευση συνεχίζουν να ασκούν το λειτούργημά τους με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης. Δε μπορούμε όμως να κλείσουμε τα μάτια, όπως κάνει το Υπουργείο Παιδείας, στις πολλές αδυναμίες που παρουσιάζει αυτό το σύστημα.

Καταρχάς, θα πρέπει να αναφέρουμε την έλλειψη υλικών και άυλων μέσων. Προσπαθήστε να σχηματίσετε τις παρακάτω εικόνες στο μυαλό σας, όσοι δεν τις ζείτε καθημερινά στο σπίτι σας. Μικροί μαθητές που προσπαθούν από τη οθόνη του κινητού του γονέα τους, να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα στη ψηφιακή τάξη, με τη δασκάλα ή τη νηπιαγωγό να δείχνουν σε αυτήν την οθόνη κείμενα ή εικόνες που πρέπει να διακρίνουν. Αλλά και οι τυχεροί που διαθέτουν υπολογιστή, πόσες φορές δεν έχουν μείνει άπραγοι να παρακολουθούν μια παγωμένη εικόνα ή να προσπαθούν να καταλάβουν από τα χείλη του εκπαιδευτικού το τι λέγεται, γιατί έχουν χάσει τον ήχο. Και πόσες ταυτόχρονες συνδέσεις μπορεί να «σηκώσει» ένα μέσο σπίτι και πόσους υπολογιστές να διαθέτει όταν είχε την «ατυχία» να έχει περισσότερα από ένα παιδί, γιατί ναι υπάρχουν και οικογένειες με δύο και τρία, ακόμα και τέσσερα και παραπάνω παιδιά. Για να μη μιλήσουμε και για αυτές που ο ένας γονέας τυγχάνει εκπαιδευτικός.

Και ενώ όλα τα δεδομένα έδειχναν ότι τα σχολεία θα κλείσουν, καθώς επιδεινωνόταν η πανδημία του κορονοϊού, το Υπουργείο Παιδείας επέμενε μέχρι τελευταία στιγμή στα ανοιχτά σχολεία, με αποτέλεσμα να μη γίνει καμία προετοιμασία όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά για το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας. Γιατί σε μια πολιτεία που δίνει την ελάχιστη προσοχή στο ύψιστο αγαθό της παιδείας, θα έπρεπε να ερωτηθούν οι γονείς για τα τεχνικά μέσα που διαθέτουν, για τη σύνδεση που έχουν και τη δυνατότητα να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους την ώρα του μαθήματος. Θα έπρεπε άμεσα να εξασφαλίσει την παροχή υπολογιστών και συνδέσεων, σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δωρεάν. Θα έπρεπε οι άδειες των γονέων, ιδίως αυτών με παιδιά στα νήπια και στις μικρότερες τάξεις να είναι υποχρεωτικές με την ανάλογη αποζημίωση. Θα έπρεπε να προσφέρεται δωρεάν τεχνική βοήθεια και τόσα άλλα που έπρεπε να γίνουν και ποτέ δεν έγιναν.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δε περιμέναμε τίποτα καλύτερο από αυτούς που «φρόντισαν» να ανοίξουν τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τάξη σε σχέση με πέρυσι, που δεν έστειλαν καθαριστικά και απολυμαντικά, που μείωσαν τις καθαρίστριες και τις ώρες που απασχολούνται, που δε κατάφεραν ούτε μια αξιοπρεπή μάσκα να παραδώσουν. Αυτούς που ακόμα και σήμερα τάζουν υπολογιστές που κανείς δεν έχει δει και ζητάνε από τους εκπαιδευτικούς να βάζουν απουσίες σε μαθητές που κανείς δε ξέρει αν έχουν καν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το μάθημα.

Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει άμεσα η ανάγκη οι ίδιοι οι γονείς, μέσα από το γονεϊκό κίνημα και τους συλλόγους τους να πιέσουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Απαιτούμε έστω και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών που διεκδικούν:

  • Να ενισχυθούν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί με τεχνολογικό εξοπλισμό, με ευθύνη του κράτους και χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους
  • Να αναβαθμιστεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και όλες οι τεχνολογικές υποδομές που απαιτούνται
  • Να υπάρξει μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις, με δεδομένο ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν καλύπτει ολοκληρωμένα τη γνωστική διαδικασία και επιπλέον θα υπάρχουν μαθητές που δε θα συμμετάσχουν
  • Να γίνει από τώρα πρόβλεψη για επιπλέον ενισχυτική διδασκαλία με το άνοιγμα των σχολείων
  • Καμιά καταγραφή απουσίας σε μαθητές, ιδίως σε αυτούς που δεν έχουν τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση ή δεν μπορούν να λάβουν μέρος για τεχνικούς λόγους
  • Να χορηγηθούν σε όλους τους εργαζόμενους γονείς, υποχρεωτικά, ειδικές άδειες με αποδοχές, που να μην αφαιρούνται από την κανονική άδειά τους

Επιπλέον τονίζουμε ότι το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και η λειτουργία τους πρέπει να είναι το κύριο μέλημα του Υπουργείου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Με ολιγομελή τμήματα, έως 15 μαθητές ανά τμήμα, κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, συνεχείς απολυμάνσεις στα κτίρια, με επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Υ.Γ.: Καλούμε τους γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν μαθητές με σοβαρή αδυναμία να παρακολουθήσουν τα μαθήματα να ενημερώσουν τον Σύλλογο προκειμένου να βοηθήσει, στηριγμένος στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια που επιδεικνύουν τα μέλη του.

Με τιμή και δίκαιη αγανάκτηση,
το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου