Νίκος Παναγιωτόπουλος για Τηλέμαχο Τσιμιρίκα: Οι ήρωες γεννιούνται από την καθημερινότητα. Αθάνατος!

Το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τον θάνατο του 15χρονου Τηλέμαχου Τσιμιρίκα από τη Μεσορόπη Καβάλας, ο οποίος έπεσε στις φλόγες για να σώσει τα αδέρφια του

Ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 2012. Το σπίτι των παππούδων του 15χρονου Τηλέμαχου Τσιμιρίκα στη Μεσορόπη Καβάλας πήρε φωτιά, την ώρα που κοιμόντουσαν. Οι γονείς, οι παππούδες και κάποια από τα παιδιά της οικογένειας πρόλαβαν να βγουν.

Τα δύο μικρότερα αδέρφια του Τηλέμαχου Τσιμιρίκα, ο 5χρονος Ανδρέας και ο 9χρονος Γεράσιμος όμως δεν είχαν βγει. «Τα παιδιά, τα παιδιά», φώναζαν κάποιοι από τους παρευρισκομένους όταν συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε. Ο 15χρονος Τηλέμαχος χωρίς να το σκεφτεί «βούτηξε» στις φλόγες για να τα απεγκλωβίσει. Ένα φλεγόμενο δοκάρι όμως του έκοψε το νήμα της ζωής. Όταν η φωτιά έσβησε, οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς των τριών παιδιών. Ήταν 10 αδελφάκια, χάθηκαν τα 3…

Στο μήνυμά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δηλώνει ότι «οι ήρωες δεν γεννιούνται από τον μύθο, αλλά από την καθημερινότητα» τονίζοντας ότι η ηρωική πράξη του Τηλέμαχου «δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ».

Το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

8 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μοναδική πράξη αυτοθυσίας του μικρού ήρωα, Τηλέμαχου Τσιμιρίκα. Της πράξης στην οποία συμπυκνώνεται το αληθινό νόημα του ηρωισμού, της υπερβατικής ψυχικής δύναμης, του υψηλού ιδανικού, της αληθινής αγάπης. Χάθηκε στην προσπάθειά του να σώσει τα αγαπημένα του αδέλφια. Οι ήρωες δεν γεννιούνται από τον μύθο, αλλά από την καθημερινότητα. Είναι κανονικοί άνθρωποι που βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη να κάνουν εξαιρετικές πράξεις. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον φωτεινό Τηλέμαχο. Δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.