Εκοιμήθη ο γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός με καταγωγή από τον Δήμο Παγγαίου

Ο «Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους» έχασε τη «μάχη» με τον καρκίνο σε ηλικία 64 ετών-Το οινοποιείο με τα 80.000 μπουκάλια τον χρόνο και η ενασχόλησή του με τη μαγειρική-Το τελευταίο «αντίο» από τον Χρήστο Μποσμπότη

Εκοιμήθη τα ξημερώματα της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 64 ετών ο γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, μετά από πολύχρονη «μάχη» με τον καρκίνο.

Ο μοναχός Επιφάνιος γεννήθηκε στο Παγγαίο Καβάλας το 1956. Τελειώνοντας το Λύκειο, το 1973, πήγε στο Άγιον Όρος, στη Μονή Αγίου Παύλου. Ανέλαβε διάφορα διακονήματα.

Στην κουζίνα κάθισε 8 χρόνια, πράγμα που γενικά δεν συνηθίζεται, καθώς τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε οι μοναχοί να αποκτούν σφαιρική εμπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο. Του άρεσε η μαγειρική και, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής: «Απ’ ό,τι φαίνεται, άρεσε και σε αυτούς που έτρωγαν. Έκτοτε, και άλλη δουλειά να είχα, σε γιορτές και πανηγύρια με φώναζαν να μαγειρέψω. Στα πανηγύρια πρέπει να μαγειρέψεις για πολύ κόσμο, κάποιες φορές πάνω από 1.000 άτομα. Για να τα βγάλεις πέρα, δεν αρκεί να έχεις γνώσεις μαγειρικής. Πιο πολύ πρέπει να είσαι διοικητής, να διευθύνεις 20 ανθρώπους. Ένας να σου κάνει λάθος, σου έχει καταστρέψει το φαγητό».

Το 1992 ανέλαβε το Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, γνωστό ως Μυλοπόταμος. «Ερείπιο ήταν τότε», είχε πει στην ίδια συνέντευξη. «Το 1993 φυτέψαμε το πρώτο αμπέλι, το 1996 χτίσαμε το οινοποιείο. Γιατί ασχολήθηκα με το αμπέλι; Στο Άγιον Όρος πρέπει να έχεις ένα εργόχειρο, ένα διακόνημα, να κάμεις μια δουλειά για να βγάζεις ένα μεροκάματο. Άλλοι κάνουν θυμίαμα, άλλοι κομποσκοίνια, άλλοι κάνουν εικόνες και τις πουλάνε. Και παλιότερα έκαναν κρασί στο Άγιον Όρος, αλλά το διέθεταν χύμα σε πεντάλιτρα, εικοσάλιτρα. Πήρα την απόφαση να κάνω το οινοποιείο και να εμφιαλώσω κρασί. Και σιγά σιγά ξεκίνησα. Με πολλή προσπάθεια, πολύ αγώνα, νύχτα μέρα».

Η δυναμική του οινοποιείου έφτασε τα 70.000-80.000 μπουκάλια τον χρόνο.

Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες) που έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες. Υπήρξε μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό, σε συνέδρια, εκθέσεις και διαγωνισμούς τροφίμων και ποτών. Το 2016 στο παγκόσμιο συνέδριο αρχιμαγείρων «Worldchefs Congress & Expo», που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσίασε τη μαγειρική του Αγίου Όρους σε 1.600 σεφ από όλον τον κόσμο.

Από το 2018 αρθρογραφούσε για το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής. Το καλοκαίρι του 2020 η Καθημερινή εξέδωσε ένα βιβλίο με συνταγές του με τίτλο «Η καλοκαιρινή κουζίνα του Αγίου Όρους από τον Μοναχό Επιφάνιο» [πηγή: kathimerini.gr].

Το τελευταίο «αντίο» από τον Χρήστο Μποσμπότη

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης θυμάται τη συμμετοχή του εκλιπόντος στο «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο» πριν από μερικά χρόνια, όπου μαγείρεψε κριθαρότο θαλασσινών και τον «αποχαιρετά» με αυτή τη θύμηση:

Κοιμήθηκε μετά από τη «μάχη» που έδινε με τον καρκίνο, ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Ήταν γνωστός ως ο «μάγειρας του Αγίου Όρους». Την μαγειρική του είχαμε την τύχη να την απολαύσουμε το 2018 στο «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο» όπου μας μαγείρεψε ένα υπέροχο κριθαρότο θαλασσινών. Καλό Παράδεισο.

*Κεντρική φωτογραφία: Αναστασία Θεοδοσίου-Ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός μαγειρεύει για το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο»