Υπουργείο Εσωτερικών-Δήμος Καβάλας: Τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της διασποράς του κορονοϊού

Τι ζήτησε ο Δήμαρχος Καβάλας από τον Υπουργό και η κίνηση ανθρωπιάς του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας-Ποιοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη και ποια θέματα έθεσαν

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, πήρε μέρος στην τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρου Καράογλου και με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη, του Δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκου Δέμπα, της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασίας Αντωνίου και του εκπροσώπου του Νοσοκομείου Καβάλας, Βασίλη Αγγελίδη.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι η πολιτεία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπερκεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα που επέφερε η πανδημία, δίνοντας μέχρι στιγμής περίπου 24 δισ. ευρώ για τη ενίσχυση των μονάδων υγείας και τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι στη διάθεσή μας από τις αρχές Ιανουαρίου και άφησε να φανεί πως μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών ουσιαστικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, θα ξεκινήσει, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, η διαδικασία σταδιακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μουριάδης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αιτίες που προκάλεσαν την έκρηξη των κρουσμάτων της σοβούσας πανδημίας, αναφέροντας ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η έλευση των τουριστών από τις βαλκανικές χώρες την καλοκαιρινή περίοδο και η ανεξήγητη χαλαρότητα που συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι πολίτες, παρά την αυστηροποίηση των κανόνων για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους. Παράλληλα, ζήτησε την παρέμβαση του κ. Καράογλου, προκειμένου να διευρυνθεί το χρονικό διάστημα απαλλαγής των επιχειρήσεων από την καταβολή τελών κοινοχρήστων χώρων και έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της αναλυτικής ενημέρωσης των Δημάρχων από τον ΕΟΔΥ ή την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τόσο για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων όσο και για την γεωγραφική κατανομή τους εντός των περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο κ. Μέτιος ανέφερε πως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα διαθέσει περίπου 60 εκ. ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, ενώ ο κ. Αντωνιάδης εστίασε την προσοχή του στην αναγκαιότητα διενέργειας περισσότερων ελέγχων στον γενικό πληθυσμό.

Ο κ. Δέμπας σημείωσε πως κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής και της διαγραφής χρεών των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές ή υπολειτούργησαν, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της  εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης διευθέτησης των νομικών κωλυμάτων που υπάρχουν με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στη διεξαγωγή των rapid tests και των μαζικών εμβολιασμών και αποκάλυψε ότι μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που άνοιξε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, έχουν ήδη δοθεί 80.000 ευρώ στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεών του.

?️Τέλος, ο κ. Αγγελίδης είπε πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 98 νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Καβάλας και ότι είναι κατειλημμένα και τα 12 κρεβάτια στη ΜΕΘ, ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αρκετά από τα περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής μπορούν να φιλοξενηθούν και στις ειδικά διαμορφωμένες μονάδες αυξημένης φροντίδας.