Το μήνυμα του Νοσοκομείου Καβάλας για τον κορονοϊό: Το εμβόλιο είναι η μοναδική διέξοδος από τον εφιάλτη που ζούμε

Μετά τα Χριστούγεννα οι πρώτοι εμβολιασμοί στο προσωπικό του Νοσοκομείου-Πάνω από 250 εργαζόμενοι στο Ίδρυμα δήλωσαν «παρών» στους εμβολιασμούς-Εθελοντής γιατρός από την Αθήνα ήρθε στην Καβάλα για να βοηθήσει στη «μάχη» κατά του κορονοϊού

Ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού Covid-19 πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου 2020 ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, πλαισιωμένος από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, Βαγγέλη Καμπουρίδη, τον γιατρό και Διευθυντή του ΕΣΥ Καβάλας, Ξενοφώντα Κροκίδη και τον νέο εθελοντή γιατρό, εξ Αθηνών προερχόμενο, Χρήστο Κούρεκ.

«Θέλω να σας παρουσιάσω τον εθελοντή γιατρό που ήρθε στο νοσοκομείο μας από νοσοκομείο της Αθήνας, τον Χρήστο Κούρεκ και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ήρθε στο νοσοκομείο μας να παράσχει τις υπηρεσίες του, γιατί η Βόρεια Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ήδη ο  κ.  Κούρεκ έχει τοποθετηθεί σε κλινική Covid», δήλωσε ο κ. Κλειτσιώτης κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε από το αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καβάλας.

«Το πρωί στις κλινικές μας είχαμε 88 ασθενείς. Έχουμε μια πτώση, αλλά όχι αυτήν που περιμέναμε μετά από 40 ημέρες lockdown. Θέλω να πιστεύω όμως πως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια μεγαλύτερη μείωση των περιστατικών. Αυτό που θα ήθελα να πω ενόψει των εορτών προς τους συμπολίτες μου είναι να ξεχάσουν το πώς γιορτάζουμε εμείς οι Έλληνες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Φέτος πρέπει να μείνει η κάθε οικογένεια χώρια, μόνον με τα παιδιά της, να μείνουν μόνον με τους οικείους τους. Θα γιορτάσουμε τον καινούργιο χρόνο μόνοι μας και αν είναι δυνατόν να μην μαζευτούμε 9 άτομα, αλλά λιγότεροι, μόνον με την οικογένειά μας και τίποτα παραπάνω», ανέφερε στο μήνυμά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Καβάλας.

Βαγγέλης Καμπουρίδης: Το ασφαλές εμβόλιο είναι διέξοδος για όλους μας

Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Βαγγέλης Καμπουρίδης ανέφερε από την πλευρά του: «Μπήκαμε σε όλη αυτήν τη διαδικασία, γιατί υπάρχει ένας σκεπτικισμός από τον κόσμο και αυτό το εισπράττουμε όσον αφορά το εμβόλιο. Είναι μια καινούργια τεχνολογία και είναι το πιο καθαρό εμβόλιο που φτιάχτηκε ποτέ. Αυτό θέλω να το ξέρει ο κόσμος. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία θεραπεία για τον κορονοϊό και το εμβόλιο αυτό είναι η μόνη μας έξοδος απ’ αυτό που ζούμε. Δεν έχει εγκριθεί κανένα φάρμακο και αν υπάρχει κάποιο, δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι αυτό που πρέπει, μέχρι στιγμής. Άρα το εμβόλιο και ασφαλές είναι και είναι η μόνη μας διέξοδος. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κόσμο να μην ενδίδει σε όλη αυτήν την παραφιλολογία είτε από το διαδίκτυο είτε από ειδήσεις ή από διάφορους ανθρώπους που και δεν ξέρουν και χρησιμοποιούν το εμβόλιο για άλλους λόγους. Θα παρακαλούσα όσους μας ακούν να σπεύσουν να το κάνουν όταν έρθει η ώρα. Δεν ωφελούν οι σκεπτικισμοί απέναντι σε ένα εμβόλιο που είναι η μόνη μας έξοδος αυτήν τη στιγμή».

Ξενοφών Κροκίδης: Αν βγάζουμε από τη λίστα των ωφελουμένων του εμβολιασμό μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας, δεν θα έχει κανένα νόημα

«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για ό,τι αφορά τα διαδικαστικά για την οργάνωση του εμβολιασμού των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Η επιτροπή μας, αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε όλους τους συναδέλφους όλων των κατηγοριών από τους γιατρούς μέχρι το προσωπικό καθαριότητας να δηλώσουν την επιθυμία τους να εμβολιαστούν. Ήδη μια λίστα που είναι έτοιμη έχει ξεπεράσει τα 250 άτομα, ένα αρκετά ικανοποιητικό νούμερο που μπορεί να έχει και αυξητικές τάσεις. Το λέω πως είναι αρκετά ικανοποιητικά τα νούμερα, σε σχέση με αυτά που καταγράφουμε κάθε χρόνο στον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι απογοητευτικά. Εμείς θα ξεκινήσουμε κατά πάσα πιθανότητα τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Εξαρτόμαστε βέβαια από την εφοδιαστική αλυσίδα, αφού χρειάζεται κατάψυξη του εμβολίου στους -70 βαθμούς. Θα οργανωθούμε έτσι ώστε στο πρωινό και ενδεχομένως και στο απογευματινό, να υπάρχουν γιατροί, άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως επισκέπτες υγείας αλλά και διοικητικό προσωπικό, το οποίο θα διενεργεί τους εμβολιασμούς στους συναδέλφους όλων των κατηγοριών. Θυμίζω σε όλους μας ότι το εμβόλιο είναι σε δύο δόσεις. Μια δόση θα γίνεται τη μια ημέρα και μια δόση μετά από 21 μέρες.

»Επειδή το ερώτημα που πλανάται είναι αν ξεχάσει κάποιος μία η ή δύο ημέρες το παραπεμπτικό, ενημερώνουμε πως μπορεί να γίνει η δεύτερη δόση και λίγο αργότερα. Εμείς θα φροντίσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το έργο όσον αφορά τους συναδέλφους εργαζόμενους. Βέβαια να πούμε ότι πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο, όπως διαβάζουμε στη διεθνή βιβλιογραφία.

»Απ την άλλη μεριά όμως κάθε δομή που θα είναι επιφορτισμένη να κάνει το εμβόλιο, πρέπει να έχει τη διαθεσιμότητα να αντιμετωπίσει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Είναι σπάνια, αλλά όταν κανείς ξεκινάει κάτι πρέπει να είναι καλά οργανωμένος. Γι’ αυτό και εμείς θα έχουμε την ανάλογη υποστήριξη στο πρωινό και στο απογευματινό ωράριο.

»Όσον αφορά το εμβόλιο αυτό καθ’ αυτό, είναι της εταιρίας που πρώτη πήρε την έγκριση. Θα υπάρξει με τον ίδιο μηχανισμό δράσης ένα δεύτερο εμβόλιο της Moderna και στη συνέχεια ακολουθούν και άλλα. Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν καθημερινά, τα οποία θα κληθούμε εμείς να τα απαντήσουμε. Όπως π.χ., είμαι αλλεργικός στο αυτό, μπορώ να κάνω το εμβόλιο; Ναι μπορείς να το κάνεις είναι η απάντηση, γιατί αν με τις ελάσσονες αλλεργικές αντιδράσεις που κάποιος έχει παρουσιάσει στο παρελθόν, αν βγάζουμε από τη λίστα των ωφελουμένων του εμβολιασμό μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας, δεν θα έχει κανένα νόημα. Η προσπάθεια που θα γίνει από το Νοσοκομείο Καβάλας, αλλά και από τους άλλους επαγγελματίες υγείας, είναι να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε αυτό που όλοι γνωρίζουμε από τη Σουηδία ως ανοσία της αγέλης, να το κάνουμε εδώ, με άλλο τρόπο, επιτυχημένα στη χώρα μας, έτσι ώστε να φύγει από την καθημερινότητά μας αυτός ο φονικός ιός και οι επιπτώσεις του», τόνισε ο κ. Κροκίδης.

Χρήστος Κούρεκ: Είναι χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι στο ΓΝΚ

Ο ειδικευόμενος γιατρός, Χρήστος Κούρεκ ο οποίος  ήρθε από το Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 «Παμμακάριστος» των Αθηνών, είπε πως «ήρθα εδώ με ένα κλιμάκιο στη βόρειο Ελλάδα για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να αποσυμφορήσουμε λίγο τα νοσοκομεία της περιοχής της Μακεδονίας. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας και τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας για τη θερμή υποδοχή τους. Εύχομαι να πάνε όλα καλά τις επόμενες μέρες, να υπάρχει αποσυμφόρηση και πτώση στον αριθμό των περιστατικών, καθώς και καλή δύναμη σε όλους».