Μακάριος Λαζαρίδης: Χωρίς την ταυτότητα και την ιστορική μας διαδρομή, δεν θα ξέραμε ποιοι είμαστε

Η τοποθέτηση του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας

Την τιμητική ευθύνη που έχει, ως μέλος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, να συνεισφέρει στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ολόκληρης της Περιφέρειας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι όροι για ένα καλύτερο μέλλον, υπογράμμισε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης κατά την παρέμβασή του στην διαδικτυακή εκδήλωση της Θρακικής Εστίας Ν. Καβάλας, με θέμα «Η Απελευθέρωση της Θράκης μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα».

Οι προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση, όπως υπενθύμισε, έχουν κατατεθεί μέσα από τη μελέτη του Χαροκόπειου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με τίτλο «Καβάλα 2020–2050: Φυσιογνωμία και βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού Καβάλας».

Είναι ένα σχέδιο, εξήγησε ο κ. Λαζαρίδης, «με συνέργειες, εξωστρέφεια και καινοτομία, πάνω στο οποίο μπορούμε να στηρίξουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολίτες του τόπου μας. Αυτή είναι η δική μας θεσμική ευθύνη. Μια ευθύνη που πρέπει να την κουβαλάμε όλοι εμείς, απαντώντας με έργα σε εκείνους που με την ψήφο τους μας εμπιστεύτηκαν το μέλλον του τόπου μας. Και σε αυτό μοιάζουμε. Μπορεί εμείς να προσπαθούμε για το καλύτερο από εδώ και εμπρός, ωστόσο χωρίς την πυξίδα της ταυτότητά μας και την περηφάνεια της ιστορικής μας διαδρομής που εσείς αναδεικνύετε, δεν θα είχαμε το ίδιο πείσμα να το κάνουμε. Γιατί απλά δεν θα ξέραμε ποιοι είμαστε».

Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι «η Θράκη λειτουργεί ως αρχετυπικό δείγμα συνύπαρξης πολιτισμών, φυλετικών καταβολών, θρησκειών, ταυτοτήτων. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Πομάκοι, πρόσφυγες Πόντιοι, Μικρασιάτες, Σαρακατσάνοι γνέφουν από κοινού το μεγάλο εργόχειρο της ιστορίας, συνεισφέρουν τις πολιτισμικές τους καταβολές, ορίζουν το κοινό μέλλον μέσα από τη διαφορετικότητα της ιστορικής παράδοσης και τελικά διαμορφώνουν δυναμικά το ψηφιδωτό της σύγχρονης Θράκης μας, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας αποτελεί κιβωτό πολυπολιτισμικότητας».

Προσδιόρισε δε την ανάδειξη του πλούτου της περιοχής «μέσα από την αρμονική σύνθεση διαφορετικών αφετηριών, με στόχο όμως έναν κοινό προορισμό: αυτόν της διαιώνισης της ταυτότητάς μας και την αποφυγή της ιστορικής λήθης. Αυτό ακριβώς που και εσείς υπηρετείτε με προσήλωση και συνέπεια εδώ και 46 συναπτά έτη και σας αξίζουν συγχαρητήρια», σημείωσε, απευθυνόμενος στα μέλη της Θρακικής Εστίας.

Και με τον τρόπο αυτό, κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης στην παρέμβασή του, «στο κατώφλι του 2021, ανανεώνουμε όλοι μαζί την υπερηφάνεια μας να καλούμαστε Έλληνες. Και αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι και με αφορμή τα 200 χρόνια αυτό είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε και να λειτουργούμε έχοντας πάντα υπόψη μας ότι η έννοια του Ελληνισμού είναι μια έννοια δυναμική που εξελίσσεται και καθορίζεται μέσα από τις επιλογές όλων μας».