Νέο αυστηρό lockdown για μία εβδομάδα! Τέλος Click Away και κομμωτήρια, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις… 21:00!

Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου με ασφάλεια - Κλειστές οι εκκλησίες, δεν θα γίνει αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους τα Θεοεφάνεια - Απαγορεύονται και πάλι κυνήγι και ψάρεμα

Νέα, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, μετά από απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τα ήδη υπάρχοντα για να διευκολύνει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, με βάση τις νέες αποφάσεις “παγώνουν” τα τελευταία μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πριν από την εορταστική περίοδο και αφορούσαν στη λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away, όπως -μεταξύ άλλων- στο άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων, καθώς και στην επιμήκυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα.

Όπως τονίστηκε στις ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα, τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ για μία εβδομάδα (από Κυριακή 3 Ιανουαρίου μέχρι Κυριακή 10 του μήνα), προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 11/01, ημέρα όπου η χώρα θα επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως:

“Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

“Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι”.

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτά τα μέτρα λήφθηκαν με στόχο “να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας. Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.

Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις”.