Το ΚΚΕ για τον θάνατο του Θόδωρου Ελευθερίου: Άνθρωπος της προσφοράς και των αγώνων σε όλη του τη ζωή

Το «αντίο» της Τομεακής Επιτροπής του κόμματος στο νησί στον «σύντροφο» Θόδωρο που ήταν γνωστός σε όλους με το ψευδώνυμο «Κουμάν»

Το πρωί της Τρίτης 5 Ιανουαρίου 2021 πέθανε σε ηλικία 70 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο Θόδωρος Ελευθερίου, γνωστός στους Θάσιους ως ερασιτέχνης τραγουδιστής και ηθοποιός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Κουμάν» ή «το Κομάν».

Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Θόδωρος Ελευθερίου είχε διατελέσει ενεργό ρόλο στη δράση του ΚΚΕ στο νησί της Θάσου.

Με αφορμή τον θάνατό του, η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Θόδωρο Ελευθερίου (ΚΟΥΜΑΝ) όπως συνήθισε να τον αποκαλούν με το καλλιτεχνικό του όνομα η κοινωνία της Θάσου. Μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο ο σύντροφος Θόδωρος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.

Ο σύντροφος Θόδωρος γεννήθηκε στην Καλλιράχη  Θάσου το 1951, παιδί φτωχής οικογένειας, αγωνιστών, πιστοί στο ΚΚΕ. Τελείωσε την Σχολή Εργοδηγών Καβάλας. Από μικρός στη βιοπάλη, δούλευε στο φούρνο του πατέρα του που διατηρούσε με το ξάδελφο του μέχρι πρόσφατα.

Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1974, συνέβαλε σημαντικά στην δράση του Κόμματος στο νησί. Διετέλεσε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Καλλιράχης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ και μέλος του  Γραφείου της Αχτιδικής  Επιτροπής Θάσου.

Τη δύσκολη περίοδο για το Κόμμα το 1991, υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος, συγκρούστηκε με τον οπορτουνισμό και συνέβαλε στην ανασύνταξη των οργανώσεων στην Θάσο. Υπήρξε πιστός στο Κόμμα ως το τέλος της ζωής του.

Για χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Καλλιράχης, του Πολιτιστικού Συλλόγου και μέχρι πρόσφατα του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλλιράχης.

Επανειλημμένες φορές ήταν υποψήφιος με ψηφοδέλτια του Κόμματος για την Τοπική Διοίκηση. Πάντα μπροστάρης σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε αγώνα του νησιού. Ιδιαίτερη συμβολή είχε στην στήριξη του αγώνα των ναυτεργατών. Άνθρωπος της προσφοράς και των αγώνων σε όλη του τη ζωή. Έδωσε και την τελευταία μάχη με δύναμη και το κεφάλι ψηλά.

Πολυτάλαντος καλλιτέχνης, τραγουδιστής, ερασιτέχνης ηθοποιός. Τον θυμόμαστε σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ να ερμηνεύει με πάθος τα επαναστατικά τραγούδια. Πάντα στο μετερίζι του αγώνα, στο πλευρό της νεολαίας.

Στη σύντροφο της ζωής του Αναστασία  και στα παιδιά του Κώστα και Ταρσία εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».