Νίκος Σύψας: Τα σχολεία μπορεί να ξανακλείσουν

«Το άνοιγμα των σχολείων θα έχει επίδραση στην επιδημία, το ξέρουμε» δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής-Προβληματισμός για τον συνωστισμό των γονέων έξω από τα σχολεία-Τι είπε για το λιανεμπόριο και τους εμβολιασμούς

Για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού και το άνοιγμα των σχολείων μίλησε το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2021 στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κάθε εβδομάδα.

«Ο ιός δεν έχει φύγει. Ο ιός είναι εδώ. Και όχι μόνον αυτό. Ο ιός αυτήν τη στιγμή συντρίβει χώρες. Τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Έχουμε εικόνες κολάσεως που εξελίσσονται σε αυτές τις χώρες», είπε ο Νίκος Σύψας, προσθέτοντας ότι «Δεν πρέπει να είμαστε ανέμελοι στην Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή ο ιός κρατιέται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Μην παίζουμε με αυτό».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός από τους γονείς και τους συνοδούς των παιδιών. «Το άνοιγμα των σχολείων θα έχει επίδραση στην επιδημία, το ξέρουμε. Αλλά όμως έχουμε εκτιμήσει ότι το όφελος που θα έχουν τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο από το άνοιγμα των σχολείων. Σε κάθε όμως περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κυρίως δεν θα πρέπει να συνωστίζονται γύρω από το σχολείο» σημείωσε.

«Δεν πλησιάζουμε την πόρτα του σχολείου και αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές έξω από το σχολείο για να μην υπάρξει διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας. Και πρόσθεσε: «Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν την πόρτα του σχολείου με κόσμο».

Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία. «Δυστυχώς στην περίοδο που μπαίνουμε, Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παίρνουμε αποφάσεις βδομάδα την βδομάδα. Κάθε βδομάδα θα παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις. Αυτό δε σημαίνει πισωγύρισμα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να είμαστε λίγο μπροστά από την επιδημία» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε προειδοποιήσει από το φθινόπωρο ότι αυτή θα είναι μια περίοδος με τα λεγόμενα κυλιόμενα lockdowns» αναφέρει ο λοιμωξιολόγος. «Προσπαθούμε να προλάβουμε την επιδημία» προσθέτει.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν την περίοδο των εορτών και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021, όπως είπε ο κ. Σύψας «κάθε φορά που βγαίνει ο κόσμος και διασπείρει τον ιό, τόσο αναβάλλονται και οι αποφάσεις ανοίγματος της αγοράς».

Για τον εμβολιασμό σημείωσε ότι δεν είναι τρομακτικά αισιόδοξος και εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

*Πηγή: ΑΝΤ1