Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ευχές αλλά και ένα αίτημα από τον Μητροπολίτη Στέφανο για τα Ποταμούδια

«Ενότητα» ευχήθηκε στο Σώμα ο επικεφαλής της τοπικής μας Εκκλησίας - Τι ζήτησε από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο

Στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021, πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για το 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου έδωσε το «παρών» στο γραφείο του Δημάρχου -από όπου και η διαδικτυακή μετάδοση- για να ευλογήσει την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

«Είμαστε αδελφωμένοι σε αυτό τον κοινό αγώνα για τον Δήμο Καβάλας, για την πόλη της Καβάλας», είπε ο κ. Στέφανος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, τονίζοντας πως η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού μας «δείχνει» πόσο μεγάλη σημασία έχει «η ενότητα στην αντιμετώπιση πραγμάτων που είναι υπεράνω των δυνάμεών μας».

«Η κατάσταση αυτή μας έφερε πιο κοντά. Υπήρχαν και ελάχιστες εξαιρέσεις που μας έδωσαν τη δυνατότητα να εκφραστούμε πιο εγωιστικά, αλλά κατά κοινό κανόνα είμαστε όλοι μαζί σε έναν κοινό αγώνα».

Στέφανος: Η τοπική Εκκλησία θέλει μια νέα ενορία στην Καβάλα

«Θέλω ιδιαιτέρως σήμερα να κάνω μία παρέκβαση και να σας παρακαλέσω για κάτι: Ένα αίτημα της τοπικής μας Εκκλησίας από τον περασμένο χρόνο. Να ικανοποιήσετε το αίτημά μας προκειμένου να ιδρυθεί μια ενορία στη συνοικία των Ποταμουδίων, ένα πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών, αφού μέσα στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει άλλος ενοριακός ναός. Τα σχετικά δικαιολογητικά και τα δεδομένα υπάρχουν στη διάθεσή σας, έχω σκοπό να αποστείλω το υλικό σε όλες τις δημοτικές ομάδες.

«Το γεγονός αυτό θα μπορεί να αποτελεί μια βάση για τα 200 χρόνια εορτασμού της Επανάστασης. Την εκκλησία θα την παραδώσουμε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Ανάληψη του Χριστού και θα εορτάζουμε κάθε χρόνο εκεί την 25η Μαρτίου.

»Ο ναός αυτός θα είναι μια “σμίκρυνση” της Αγίας Ειρήνης της Κωνσταντινούπολης. Θα αποτελέσει ένα μοναδικό έμβλημα του τόπου για τις επόμενες γενεές όταν εμείς θα φύγουμε από αυτήν τη ζωή. Σύμφωνα με τα νέα νομικά δεδομένα δεν χρειάζεται αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου».

Θόδωρος Μουριάδης: Σύντομα η απάντηση στο αίτημα της Μητρόπολης

Παίρνοντας τον λόγο προτού κόψει την πίτα ο Δήμαρχος Καβάλας διαβεβαίωσε τον κ. Στέφανο ότι το αίτημα της Μητρόπολης εξετάζεται ήδη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ο σχετικός φάκελος θα δοθεί στους δημοτικούς συμβούλους για να ψηφίσουν σχετικά.

Ο Δήμαρχος Καβάλας εξέφρασε ευχές το 2021 «να είναι ένα Έτος δημιουργικό, να έχουμε απαλλαγεί από τον “μικρό” αυτό ιό ο οποίος έχει ανατρέψει τις ζωές μας», ενώ εξήρε τον ρόλο της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821.

«Η Εκκλησία ήταν η Κιβωτός που έσωσε τη γλώσσα, την Ιστορία και τις παραδόσεις μας. Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο της στην Επανάσταση. Αν δεν ήταν η Εκκλησία, σήμερα μπορεί να φορούσαμε φέσια και να προσκυνούσαμε τον Αλλάχ!», είπε χαρακτηριστικά.

Στέφανος: Ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά

Λίγο προτού αποχωρήσει, η Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ υπογράμμισε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι στο αίτημά μας αυτό δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου ο Δήμος Καβάλας ή άλλες Αρχές του τόπου, η Μητρόπολη θα αναλάβει εξ ολοκλήρου όλο το κόστος για τις μελέτες, τη θεμελίωση και το χτίσιμο του ναού. Να δώσει και η Μητρόπολη κάτι, όπως και στο παρελθόν η Εκκλησία είχε δώσει οικόπεδα για να χτιστούν σχολεία, όπως το σχολείο του Αγίου Ιωάννου, κάτι σαν “αντίδωρο” για τα όσα ο ένας προσφέρει στον άλλον».