Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ: Πώς θα γιορταστεί η επέτειος μνήμης του Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη

Ανακοίνωση με το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις του εορτασμού, σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα λόγω κορονοϊού – Δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία στους δρόμους του χωριού

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται το Πρόγραμμα και οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνoϊοῦ Covid-19 στο σύνολο της Επικράτειας, του εφετινού εορτασμού της επετείου μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου στη Νέα Καρβάλη κατά το διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου.

Λατρευτικό Πρόγραμμα:

Κυριακή 24.01.2021, απόγευμα – ώρα 5: ο Πανηγυρικός Εσπερινός.
Δευτέρα 25.01.2021, πρωί -ώρα 7-10: ἡ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Περιοριστικοί Όροι και Ρυθμιστικές Διατάξεις:

-Στις ιερές Ακολουθίες θα προστή ο Σεβ. Μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανος, με την συμμετοχή μόνον 2 ιερέων.
-Σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος οι ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν μετά λιτότητος και απλότητος, και συμφώνως προς το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Ἐκκλησίας μας και με την μεγίστη κατά το δυνατόν συντομία για τον προφανή λόγο της αποφυγής πολυώρου συγχρωτισμού των πιστών. Η τοπική μας Εκκλησία έχει μεριμνήσει για την απ’ ευθείας αναμετάδοση των ιερών Ακολουθιών από την συχνότητα του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Εna Channel.
– Ο ιερός Ναός θα παραμείνει ανοικτός για τους πιστούς το διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή.
-Κατά την διάρκεια των ιερών Ακολουθιών επιτρέπεται η παρουσία 15 πιστών εντός του ιερού Ναού με την διευθέτηση του εσωτερικού χώρου και με σκοπό την τήρηση της ελαχίστης αποστάσεως μεταξύ τους τα 2 μέτρα και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας.
– Οργανωμένο και ομαδικό προσκύνημα δεν επιτρέπεται, δεδομένου ότι υπάρχει ο περιορισμός της ατομικής και μόνον μετακινήσεως εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Συνιστάται η μεμονωμένη μετάβαση στο Ιερό Προσκύνημα όσων το επιθυμούν.
– Η ολονύκτια ιερά Αγρυπνία της παραμονής της Εορτής δεν θα πραγματοποιηθεί δεδομένης της απαγορεύσεως της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.
– Η καθιερωμένη Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Καρβάλης το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής δεν θα πραγματοποιηθεί. Αντ΄ αυτής θα πραγματοποιηθεί σύντομη περιφορά του ιερού σκηνώματος του αγίου πέριξ του ιερού Ναού άνευ σχηματισμού πομπής και μόνο υπό των κληρικών.
– Τα όργανα διοικήσεως (επίτροποι) του Ιερού Προσκυνήματος θα έχουν, κατόπιν εντολής του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Στεφάνου, την ευθύνη εφαρμογής και ακριβούς τηρήσεως όλων των θεσπισθέντων μέτρων, εντός του οριοθετημένου οικοπέδου του ιερού Προσκυνήματος, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις που ισχύουν κατά της διαδόσεως της πανδημίας του νέου κορονοϊού.