Ένα σπάνιο ντοκουμέντο έρχεται στο «φως»: Πανόραμα Καβάλλας, 1896 [φωτογραφία]

Ο Κώστας Παπακοσμάς αναδεικνύει την ανάπτυξη της πόλης, 124 χρόνια πριν, μέσα από τα «μάτια» του φωτογράφου Paul Zepdji

Ηπόλη της Καβάλλας [με δύο «λ» η γραφή, τότε] το 1896 μέσα από μια πανοραμική φωτογραφία του γνωστού Αρμένου φωτογράφου της εποχής Paul Zepdji ήρθε πρόσφατα στο «φως» μέσα από τη δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης μιας σειράς ντοκουμέντων.

Το πολύτιμο «κλικ» δημοσίευσε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς. Δείτε τη φωτογραφία [και διαβάστε την ανάρτησή του με τα στοιχεία που δίνει αμέσως παρακάτω]:

Πανοραμική φωτογραφία της Καβάλας, περίπου 1896, από τον γνωστό φωτογράφο Paul Zepdji. Αποτελεί τμήμα ενός άλμπουμ που αποτυπώνει την κατασκευή και λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης που κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή. Το άλμπουμ περιέχεται στην συλλογή φωτογραφιών του σουλτάνου Abdulhamid II (1842-1918), που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Πολλές από τις φωτογραφίες εκείνες δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ο Paul Zepdji ήταν φωτογράφος αρμενικής καταγωγής που έζησε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1880 μέχρι 1915. Μας άφησε ένα μεγάλο αριθμό εξαιρετικών φωτογραφιών εκείνης της εποχής. Στη συγκεκριμένη εικόνα, η Εκκλησία της Ελληνορθοδόξου κοινότητας, ο Ιερός Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Τα δυο κτίρια επι της σημερινής οδού Βενιζέλου που υπάρχουν ακόμα και το ένα στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας.