Η θρησκευτική πανήγυρη στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου στη Νέα Καρβάλη [φωτογραφίες]

Παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας η τοπική Εκκλησία τίμησε και φέτος τον Άγιο-προστάτη των προσφύγων του οικισμού - Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ

«Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην δυσκολη συγκυρία των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγιείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός της επετείου μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου στη Νέα Καρβάλη της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κατά το διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου.

Το απόγευμα της Κυριακής 24.01.2021 εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωΐ της Δευτέρας 25.01.2021 η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας έγινε σύντομη περιφορά του ιερού σκηνώματος του αγίου πέριξ του ιερού Ναού άνευ σχηματισμού πομπής και μόνο υπό των κληρικών.

Της ιερές Ακολουθίες, οι οποίες τελέσθηκαν μετά λιτότητος και απλότητος, σύμφωνα με της σχετικές υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και σύμφωνα της το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Ἐκκλησίας της και με την μεγίστη κατά το δυνατόν συντομία για τον προφανή λόγο της αποφυγής πολυώρου συγχρωτισμού των πιστών, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. κ.Στέφανος.

Ο ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός για της πιστούς προσκυνητές από της 8 το πρωΐ έως της 8 το βράδυ (δεδομένης της απαγορεύσεως της κυκλοφορίας μετά της 9 το βράδυ) για προσκύνηση και κατ΄ ιδίαν προσευχή, με την αυστηρή τήρηση της ελαχίστης αποστάσεως μεταξύ της τα 2 μέτρα και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας.

Κατόπιν εντολής του Σεβ. Μητροπολίτου κ.Στεφάνου, τα όργανα διοικήσεως (επίτροποι) του Ιερού Προσκυνήματος είχαν την ευθύνη εφαρμογής και ακριβούς τηρήσεως όλων των θεσπισθέντων μέτρων, εντός του οριοθετημένου οικοπέδου του ιερού Προσκυνήματος, σύμφωνα με της υγειονομικές διατάξεις που ισχύουν κατά της διαδόσεως της πανδημίας του νέου κορωναϊού.

Ευχή και προσευχή Κλήρου και Λαού της τοπικής της Εκκλησίας παραμένει η προοπτική της ταχείας και επιτυχούς αντιμετωπίσεως της ενσκυψάσης υγιεονομικής και όχι μόνον κρίσεως στην Χώρα της και σε όλο τον κόσμο, με την Χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού και με της ευλογίες του εορτάζοντος Αγίου Ιεράρχου της Εκκλησίας της, του οποίου το σεπτό σκήνωμα, φερμένο από της αλησμόνητες πατρίδες της με θυσίες και κόπους πολλούς των ευσεβών προγόνων της, φυλάσσεται σε περίτεχνη ασημένια λάρνακα στον ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Της Καρβάλης στην Δημοτική Ενότητα της Καβάλας».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου