Ένα βήμα πίσω; Έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών με το βλέμμα στα λύκεια

Κρίσιμο 48ωρο για νέα μέτρα: Στο τραπέζι η επαναφορά του click away - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σε δραματικούς τόνους και ιδιαίτερα κρίσιμη για το προγραμματισμένο άνοιγμα της λειτουργίας των γυμνασίων και λυκείων της χώρας αναμένεται να είναι η έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021.

Κατά τη σύσκεψη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το αν πράγματι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιτρέπει το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας, εν μέσω αυξημένων κρουσμάτων και της διασποράς της μεταλλαγμένης νόσου.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της αγοράς, με τους ειδικούς να προτίθενται να κάνουν και κάποια βήματα πίσω, αν χρειαστεί, προκειμένου να συγκρατηθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός αναφορικά με το άνοιγμα των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα ενώ, αναφορικά με το άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επιστροφή στο click away.

Ιδιαίτερα έκρουσε τον κώδωνα για την Αττική, λέγοντας ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση να περάσει από το «πορτοκαλί» στο «κόκκινο» όσον αφορά στο ιικό της φορτίο, ωστόσο επιφυλάχτηκε να εξετάσει η επιτροπή και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα πριν κάνει την τελική της εισήγηση.

«Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι κόκκινες ενώ σημείωσε ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη κόκκινες πράγμα που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχής της επιδημίας.

Σημείωσε πως από την Παρασκευή που μας πέρασε έχουμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. «Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού».

Πρόσθεσε πως το πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα «τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα. Επομένως η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Επεσήμανε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο πορτοκαλί και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο κόκκινο και όταν μπούμε στο κόκκινο αυτά τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα σημειώνοντας σχετικά με την αγορά πως όταν μπαίνουμε στο κόκκινο αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στις «κόκκινες» περιοχές και ιδιαίτερα στην Αττική, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι πρόκειται να επανεξετάσουν την κατάσταση. Επί τάπητος θα τεθούν στοχευμένα μέτρα στις εν λόγω περιοχές, χωρίς να προσδιορίζεται μέχρι στιγμής εάν θα αφορούν κα την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση οριστικοποίηση των αποφάσεων για τα σχολεία θα γίνει την Παρασκευή μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναμένεται να εξεταστούν αναλυτικά και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του νέου κορονοϊού.

«Βράζει» η Αττική

Αυξημένα ήταν και πάλι τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, καθώς και ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο στη χώρα μας. Από τα 858 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, 409 εντοπίστηκαν στην Αττική, με τον τριψήφιο αριθμό να προβληματίζει και πάλι τις Αρχές. Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 104 κρούσματα, ενώ στα βόρεια προάστια 76. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 74 νέα κρούσματα.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται επίσης οι περιοχές Θήρα, Μύκονος, Βοιωτία, Ροδόπη, Λακωνία, Δυτική Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Αχαϊα, προκαλώντας προβληματισμό.

Σημειώνεται ότι τα ενεργά κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.325, εκ των οποίων 951 εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία.

Ανησυχία και επιφυλάξεις

Ανήσυχος για περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ενόψει και του ανοίγματος της Δευτεροβάθμιας εμφανίστηκε την Τετάρτη και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι στο τέλος του ερχόμενου μήνα τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα 950-1.000 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον Μάρτιο, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.

Πηγή: cnn.gr