Σμήνος 7 ελικοπτέρων Blackhawk και Apache στον ουρανό της Καβάλας [φωτογραφίες]

Μονάδες της Αμερικανικής 101 CAB οι οποίες συνεκπαιδεύονται με την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού ανεφοδιάζονται συχνά στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ συνεκπαιδεύονται και με αντίστοιχες μονάδες Βαλκανικών χωρών

Ένα σμήνος 7 ελικοπτέρων πέταξαν το πρωί της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021 πάνω από την πόλη της Καβάλας, κάνοντας αρκετούς να… σηκώσουν το κεφάλι ψηλά. Ωστόσο, οι πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων πάνω από την πόλη δεν είναι κάτι σπάνιο, ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπου γίνονται διελεύσεις -αρκετές από αυτές χαμηλές- τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Το σμήνος των ελικοπτέρων στον ουρανό της Καβάλας. Φωτογραφία: Πασχάλης Παλαβούζης

Ο συγγραφέας, ιστορικός-ερευνητής Αεροπορικής και Στρατιωτικής Ιστορίας, Πασχάλης Παλαβούζης δίνει… εξηγήσεις για τις διελεύσεις των ελικοπτέρων, παραθέτοντας και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό: «Ελληνοαμερικανικής προσέγγισης συνέχεια… Μονάδες της Αμερικανικής 101 CAB (Combat Aviation Brigade), εδώ και αρκετό καιρό εδρεύουν στο Στεφανοβίκειο Βόλου και συνεκπαιδεύονται με την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού.

Το ένα από τα έξι Apache που πέταξαν πάνω από την Καβάλα. Φωτογραφία: Πασχάλης Παλαβούζης

»Ταυτόχρονα στέλνουν κλιμάκια στη γειτονική Βουλγαρία, αλλά και στη Ρουμανία για συνεκπαίδευση με αντίστοιχες μονάδες των γειτονικών μας χωρών. Σ’ αυτές τους τις δραστηριότητες, τα αμερικανικά ελικόπτερα (κυρίως Blackhawk και Apache) πετούν πάνω από την Καβάλα και ανεφοδιάζονται στο αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”. Έτσι και σήμερα. Στις 11:35 εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά ένας σχηματισμός αποτελούμενος από 6 Apache και το συνοδό Blackhawk με ανατολική κατεύθυνση…».

Το Blackhawk το οποίο συνόδευε τα Apache. Φωτογραφία: Πασχάλης Παλαβούζης