Θεσσαλονίκη: 36χρονος διάκονος ο θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Είχε νοσήσει και πριν από δύο μήνες!

Σαρωτικούς ελέγχους στη συμπρωτεύουσα προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς - «Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα», τόνισε

Θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη είναι ένας διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως, σημαίνοντας συναγερμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη βρέθηκε 36χρονος κληρικός, ο οποίος είναι προσωπικός διάκονος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, ο ιερέας είχε νοσήσει και πριν από δύο μήνες, από το βασικό στέλεχος του ιού. Τώρα, βρέθηκε θετικός στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και βρίσκεται σε απομόνωση, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Το μεσημέρι της Κυριακής εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη έφτασαν ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Χαρδαλιάς: Προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους

Σε δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε: «Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών».

Ερωτηθείς για το κρούσμα απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε. Γι’ αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται» Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. «Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μέτρα, μάσκες όλοι» σημείωσε.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί. «Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα».