Νίκος Χαρδαλιάς: Πάσχα δεν θα κάνουμε ούτε φέτος όπως είχαμε μάθει

Καλό... καλοκαίρι η κανονικότητα και αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα-Δεν αποκλείεται ένα νέο γενικευμένο lockdown σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας-Πότε θα ανοίξουν η εστίαση και τα γυμναστήρια-Τι θα γίνει με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Πάσχα δεν θα κάνουμε ούτε φέτος όπως είχαμε μάθει».

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα νέο γενικευμένο lockdown. Σημείωσε, ωστόσο, πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. «Κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα και το γενικευμένο lockdown θα μπει στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μάς δυσκολέψουν», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες».

Για την κατάσταση της χώρας σε σχέση με την πανδημία αυτήν τη στιγμή ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πανδημία κυριαρχεί, ωστόσο υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση και επιφυλακή, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 40.000 κρούσματα στην Αττική, απάντησε: «Υπάρχουν διάφορες αναγωγές που γίνονται. Έχουμε καταφέρει να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των τεστ που γίνονται και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια και από τον ΕΟΔΥ και απ’ όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο testing, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σαφέστατη εικόνα. Εμείς λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά κριτήρια, αυτήν τη στιγμή η Αττική δείχνει να έχει μια αύξηση, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η αύξηση αυτή δεν προέρχεται ως εύλογη αύξηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή αν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά μια ευρύτερη διασπορά στην κοινότητα».

Σε ερώτηση ποια είναι τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι προφανώς υπήρχαν αρρυθμίες, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια κρίση. «Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που παλεύουν καθημερινά για όλους εκείνους που χρειάστηκαν να μείνουν μέσα και αποδείχθηκε ότι η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Δημοκρατία έχει και σχέδιο, έχει και πρόγραμμα και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στρατηγική της απέναντι σε κάθε νέο δεδομένο, δεν άγεται και φέρεται, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική που προσαρμόζεται ανάλογα με τα πραγματικά δεδομένα», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: «Έχουμε στήσει έναν μηχανισμό που καθημερινά έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά της χώρας μέσα από συγκεκριμένους αλγόριθμους, μέσα από συγκεκριμένα KPIs, τα οποία καθημερινά ανανεώνονται, μέσα από ομάδες πρωτογενούς καταχώρισης, ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να έχουμε τα red alerts τα οποία θα μας δώσουν το προαπαιτούμενο για να πάρουμε τις αποφάσεις».

Σε ερώτηση για το αν τα γυμναστήρια και η εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε «ναι και ίσως όχι με αυτήν τη σειρά», καθώς, όπως εξήγησε, η αίσθησή του είναι ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί, αλλά απέχει ακόμα ο καιρός που θα συμβεί αυτό, καθώς βήμα βήμα εδραιώνεται η στρατηγική σε αυτό και που σχετίζεται με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά.

Ειδικότερα για τα γυμναστήρια ανέφερε ότι «επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συνδέουν το κομμάτι της διασποράς με τη λειτουργία των γυμναστηρίων ειδικά στον κλειστό χώρο, την άσκηση σε κλειστό χώρο και αυτό προφανώς επηρεάζει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε επίσης ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια, θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα».

Τι θα γίνει με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Όσον αφορά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου σε μια ιστορική χρονιά για την Ελλάδα, καθώς συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα, πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι οι παρελάσεις -αν γίνουν- δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις Εθνικές; Επετείους της 25ης Μαρτίου.

Από την Κυβέρνηση πάντως επιμένουν ότι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα γίνει, με κάποιον τρόπο, αλλά μετά τις αντιδράσεις των λοιμωξιολόγων, αφήνει ανοιχτό το εάν θα επιτραπεί η παρουσία κοινού. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ, προκρίθηκε η λύση η παρέλαση να γίνει στο Σύνταγμα και μόνο εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα παραστούν θεατές.