Κορονοϊός, εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 και 70-79 ετών

Πότε και πώς θα κλείνονται τα ραντεβού-Πότε ξεκινάει η διαδικασία του εμβολιασμού των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων-Θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα γίνονται εμβόλια μόνον της AstraZeneca-Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα

Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 και 70-79 ετών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους 60-64 ετών με το εμβόλιο της Astra Zeneca, ενώ ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Όπως υπογραμμίστηκε, θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα γίνονται εμβόλια μόνον της AstraZeneca.

Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου 2021, όπως ανακοίνωσε στο briefing η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Επίσης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως θα εγκαινιαστούν επιπλέον κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα οποία θα υποστηρίζουν αυτά τα ραντεβού.

«Παραλάβαμε τις πρώτες δόσεις από την AstraZeneca»

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 παρελήφθησαν οι πρώτες 40.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα ανέρχεται πλέον στο 4,9%. Δήλωσε, δε, ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες στην Ελλάδα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού πολιτών ηλικίας 18 έως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ανάγκης τρίτης δόσης εμβολίου το φθινόπωρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως για την ώρα όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας και πρόσθεσε πως παρατηρούνται τα δεδομένα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση των αντισωμάτων, ενδεχομένως να προταθεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, σημείωσε πως οι φαρμακοβιομηχανίες ερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμων εμβολίων ή συνδυασμού τέτοιων για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων, αν αυτό χρειαστεί και τόνισε πως όλα αυτά είναι ακόμη στο επίπεδο της θεωρητικής συζήτησης.