Νομίατρος Καβάλας: Αν θέλουν τα σχολεία ανοιχτά, πρέπει να γίνονται συνεχώς τεστ για κορονοϊό

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος εξηγεί γιατί δεν έκλεισε το σχολείο του Πρίνου τη μέρα που βρέθηκε το πρώτο κρούσμα-Οι φόβοι για εντοπισμό πιθανής βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί, οι ασυμπτωματικοί μαθητές και η ραγδαία διασπορά

Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω από όσα έγιναν με το Δημοτικό Σχολείο του Πρίνου στη Θάσο, καθώς το πρώτο κρούσμα κορονοϊού Covid-19 βγήκε θετικό το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2021, εξ ου και λειτούργησε κανονικά το σχολείο, υποστήριξε με δηλώσεις του στον ALPHA Radio 88,6 ο νομίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τα κρούσματα σε σχολεία του Πρίνου (διαβάστε εδώ και εδώ), μίλησε για την ανάγκη να γίνονται μαζικά τεστ μέσα στα σχολεία και εξήγησε πως δεν είχε ξαναδεί τέτοια ραγδαία διασπορά του ιού εκφράζοντας φόβους να πρόκειται για τη βρετανική μετάλλαξη.

Οι δηλώσεις του Νομίατρου, Χρήστου Παπαδόπουλου

Αρχίζουν τα τεστ και βγαίνουν συνέχεια θετικά εκεί πέρα

«Το πρώτο κρούσμα βρέθηκε θετικό το μεσημέρι της Δευτέρας, άρα δεν μπορούσαμε να ξέρουμε κάτι νωρίτερα από την Δευτέρα. Δεν ξέρω τι επικοινωνία έγινε με την Πρωτοβάθμια, γιατί η σειρά είναι η εξής: ο γονιός ενημερώνει το σχολείο, το σχολείο την Πρωτοβάθμια και αυτή εμένα και εγώ βλέπω τα στοιχεία και γνωμοδοτώ. Απλώς, επειδή έχω μία πολύ καλή επικοινωνία με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας της Θάσου, την Τρίτη το πρωί ζήτησα να με ενημερώσει για το κρούσμα αυτό να το διερευνήσω παραπάνω. Άρα τη Δευτέρα δεν θα μπορούσε να κλείσει το σχολείο, αφού τη Δευτέρα το μεσημέρι βρέθηκε το πρώτο θετικό, την Τρίτη, όταν εγώ ερεύνησα την κατάσταση είδα ότι κάτι συμβαίνει και ζήτησα να κλείσει αμέσως το σχολείο στο οποίο ούτως ή άλλως τα παιδιά δεν είχαν πάει και από την Τρίτη βρίσκεται το δεύτερο θετικό, αρχίζουν τα τεστ και βγαίνουν συνέχεια θετικά και πολλά από αυτά είναι και ασυμπτωματικά».

Το παιδί πήγε για άλλον λόγο στο κέντρο υγείας και η παιδίατρος υποψιάστηκε

«Η ιχνηλάτηση γίνεται από τους εκπαιδευτικούς, με το ένα κρούσμα, όπως λέει το πρωτόκολλο, κλείνει η τάξη, άρα ακόμα και αν μου το στέλνανε, θα έκλεινε μόνον το τμήμα και όχι το σχολείο. Την Τρίτη, όταν άρχισαν να προκύπτουν και τα υπόλοιπα, προφορικά τους είπα κλείστε το σχολείο και στείλτε μου τα στοιχεία για να γίνει αναστολή λειτουργίας, γιατί έβλεπα ότι υπήρχε και δεύτερο κρούσμα. Η ιχνηλάτηση έχει ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς, αλλά δεν είναι εύκολο πράγμα, το παιδί πήγε για άλλον λόγο στο Κέντρο Υγείας και η παιδίατρος υποψιάστηκε και είπε ας κάνουμε και ένα τεστ Covid. Προέκυψε το πρώτο θετικό τη Δευτέρα, αλλά η μετάδοση είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό πρέπει να είσαι ειδικός για να το εντοπίσεις, όχι απλά εκπαιδευτικός, αλλά αυτό λέει το πρωτόκολλο».

Ένας γονιός που θεωρεί ότι το παιδί του δεν έχει τίποτα, δεν θα ενημερώσει ποτέ το σχολείο

«Πολλά παιδιά είχαν ένα απλό μπούκωμα ή τίποτα, ένας γονιός που θεωρεί ότι το παιδί του δεν έχει τίποτα, δεν θα ενημερώσει ποτέ το σχολείο. Είναι δύσκολο λένε να τα κάνουμε όλα άμεσα, αλλά για να τα κάνουμε άμεσα, πρέπει να μπούμε στα σχολεία να κάνουμε συνέχεια τεστ. Αν έμπαιναν στο σχολείο με τεστ, θα βγάζαμε θετικά από την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί αυτό δε ξεκίνησε την Δευτέρα, ούτε την Τρίτη και δεν ήταν και το πρώτο παιδάκι. Ευτυχώς που πήγανε στο Κέντρο Υγείας, γιατί αλλιώς πώς θα τα βρίσκαμε;».

Εξετάζουμε αν πρόκειται για τη βρετανική μετάλλαξη

«Και μιλάμε για ταχύτατη εξάπλωση που δεν το έχω ξαναδεί αυτό, παρά μόνον σε γηροκομείο. Πρέπει να κάνουν τεστ μέσα στα σχολεία συνέχεια αν θέλουν να τα κρατήσουν ανοιχτά. Αλλά όπως βλέπω τα χαρακτηριστικά του ιού, δεν είναι ο ίδιος που είχαμε τον Οκτώβριο, τότε παιδιά κολλούσαν από τα σπίτια τους, τώρα βλέπουμε μετάδοση μέσα στο σχολείο. Βλέπουμε αρνητικούς γονείς στα τεστ και οικογένειες χωρίς συμπτώματα και παιδιά θετικά. Έστειλα δείγματα να εξεταστούν για την βρετανική μετάλλαξη από τη Θάσο και αν είναι η βρετανική μετάλλαξη, έχει άλλα χαρακτηριστικά, μεταδίδεται πολύ εύκολα στα παιδιά. Γιατί επιδημιολογικά η εικόνα είναι διαφορετική από αυτήν που ήταν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο που έκλειναν τα σχολεία».