Δημήτρης Λυμπεράκης: Από τους 215 στο 2ο ΓΕΛ πηγαίνουν μόλις 45-50

Ανοιχτή επιστολή του διευθυντή του σχολείου, και περιφερειακού συμβούλου, προς τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Καβάλας με αίτημα τη διενέργεια rapid tests

Aνοιχτή επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη και τον Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη απέστειλε ο Δημήτρης Λυμπεράκης, καλώντας τους να μεριμνήσουν για τη διενέργεια rapid tests στο κτιριακό συγκρότημα «Φλωρέξ». Ο  διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Καβάλας και Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Καβάλας περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο συγκρότημα που φιλοξενεί το 2ο ΓΕΛ και το 7ο Γυμνάσιο Καβάλας αναφορικά με τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα Covid-19.

Αφού επισημαίνει τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του γεγονότος ότι τα μαθήματα διεξάγονται με ανοιχτά παράθυρα αναφέρεται σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, το οποίο καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος, λέγοντας ότι από ένα σύνολο 215 μαθητών (εξαιρουμένων των 37 μαθητών που βρίσκονται σε κατ οίκον περιορισμό) στο 2ο ΓΕΛ πηγαίνουν μόλις 45-50 μαθητές και μαθήτριες, διότι οι γονείς φοβούνται τη διασπορά του ιού στα σπίτια τους.

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή του Δημήτρη Λυμπεράκη

«Οι συνθήκες που επικρατούν στο 2ο ΓΕΛ Καβάλας δεν συντελούν  στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία»

«Αξιότιμοι κύριοι. Η κατάσταση στο κτιριακό συγκρότημα Φλωρέξ, όπου συστεγάζονται το 2ο ΓΕΛ Καβάλας και το 7ο Γυμνάσιο Καβάλας, επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της καθημερινής, πλέον, εμφάνισης κρουσμάτων στον μαθητικό πληθυσμό των δύο σχολείων.

Χτες πληροφορήθηκα από γονέα μαθητή μας ότι το παιδί είναι θετικό στον Covid-19- το 3ο κρούσμα μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ εμφανίστηκε και το 1ο κρούσμα στο 7ο Γυμνάσιο.

37 μαθητές των τμημάτων Β2 και Βθετ2 και 5 καθηγητές  του 2ου ΓΕΛ Καβάλας βρίσκονται στο σπίτι τους σε 14ήμερη καραντίνα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Οι συνθήκες που επικρατούν στο 2ο ΓΕΛ Καβάλας δεν συντελούν  στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία. Τα ανοιχτά παράθυρα μέσα στις τάξεις και στους διαδρόμους ρίχνουν τη θερμοκρασία μέσα στις αίθουσες στους 13-14 βαθμούς και στους διαδρόμους του σχολείου στους 11 βαθμούς. Από ένα σύνολο 215 μαθητών ( εξαιρουμένων των 37 μαθητών που βρίσκονται σε κατ οίκον περιορισμό) έρχονται στο σχολείο 45-50 μαθητές και μαθήτριες, διότι οι γονείς φοβούνται τη διασπορά του ιού στα σπίτια τους.

Προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν  τα παιδιά βρίσκονται στους χώρους του σχολείου. Μάσκες, αντισηπτικά και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών διδασκαλίας από τις καθαρίστριες του σχολείου μας, τις οποίες και ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν, παρά το μικρό αριθμό τους, να απολυμάνουν επιφάνειες και χώρους.

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα της μετακίνησης των παιδιών με τα λεωφορεία και ιδιαιτέρως του συνωστισμού και συγχρωτισμού τους στις στάσεις περιμένοντας τα λεωφορεία. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί το παιχνίδι χάνεται εντελώς, διότι 100 συγκεντρωμένα εφηβάκια μετά από 7 ώρες παρακολούθησης μαθημάτων κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν παίρνουν καμία προφύλαξη και λειτουργούν σε συνθήκες κανονικότητας.

Επί 8 συνεχείς ημέρες και με 2 emails ζητούσαμε, με τον Διευθυντή του 7ου Γυμνασίου κ. Κιλικιάν, από τον ΕΟΔΥ να διαθέσει μία κινητή μονάδα και να διενεργηθούν rapid tests σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Είχαμε μάλιστα ενημερώσει και τον Προιστάμενο ΔΕ εκπαίδευσης κ. Βαγενά και τον νομίατρο κ. Παπαδόπουλο, οι οποίοι και συμφώνησαν με το αίτημά μας. Δυστυχώς και παρά την καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον ΕΟΔΥ και τις υποσχέσεις που έπαιρνα, την περασμένη Παρασκευή με ενημέρωσαν ότι αδυνατούν να στείλουν κινητή μονάδα ( όχι φυσικά από την Αθήνα) και ότι όσα παιδιά επιθυμούν μπορούν από μόνα τους να ψάξουν και να κάνουν το test.

Επειδή λοιπόν πιστεύω, όπως και η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, ότι είναι υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και ιδιαιτέρως αυτήν του μαθητικού πληθυσμού κι επειδή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δυστυχώς, κώφευσε στα αιτήματα της ΟΛΜΕ (Διενέργεια μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, εμβολιασμός των εκπαιδευτικών- μέτρο αναγκαίο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις)

Σας προσκαλώ, και λόγω της βαρύτητας που έχει ο θεσμικός ρόλος σας, να μεριμνήσετε για τη διενέργεια, την ερχόμενη εβδομάδα, μαζικών tests στο εκπαιδευτικό προσωπικό, το προσωπικό καθαριότητας και τον μαθητικό πληθυσμό του σχολικού συγκροτήματος του 2ου ΓΕΛ Καβάλας και του 7ου Γυμνασίου Καβάλας, προκειμένου να ανιχνευθεί η πιθανή διασπορά του ιού».