Επιδημιολογικός χάρτης: Στο «κόκκινο» η Θάσος. Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στο νησί

Στο επίπεδο του «αυξημένου κινδύνου» ανέβηκε η επιδημιολογική κατάσταση του νησιού μετά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες-Κλείνουν τα Λύκεια, από τις 18:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας για τουλάχιστον 10 μέρες

Στις περιοχές που αυξήθηκε το ιικό φορτίο και στα μέτρα που θα ισχύσουν για το lockdown από το πρωί του Σαββάτου 20 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την ένταξη των Δήμων Καλύμνου και Κορδελιού-Ευόσμου στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», με το σκληρό lockdown να ξεκινά από το Σάββατο και μέχρι και τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021.

Στις «κόκκινες» περιοχές εντάσσεται πλέον και το νησί της Θάσου, με αποτέλεσμα την εφαρμογή επιπλέον περιορισμών στην εκπαίδευση, στο εμπόριο και στην κοινωνική ζωή για τουλάχιστον 10 μέρες, ενώ η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα θα ισχύει:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
  • Δια ζώσης λειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων
  • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
  • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Δείτε αναλυτικά ποιες περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ποιες στο «κόκκινο» και ποιες στο «πορτοκαλί»:

Πιο αναλυτικά όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς:

«Τα στοιχεία αλλάζουν διαρκώς και τα μέτρα προσαρμόζονται. Ανακοινώνουμε μετά από εισήγηση των ειδικών: Στο πολύ αυξημένο επίπεδο εντάσσεται από αύριο και μέχρι 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου. Παραμένουν στο ίδιο αυξημένο επίπεδο Εύβοια (πλην της Σκύρου), Αχαΐα, Μύκονος και Αττική, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στο “κόκκινο” εντάσσονται οι Δήμοι Κεφαλλονιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αγιάς Λάρισας, Κορίνθου, Άργους-Μυκηνών, Ζίτσας Ιωαννίνων και Νεμέας. Στο “κόκκινο” παραμένουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, Τανάγρας και Θηβαίων, Πύδνας Κολινδρού και Καρπάθου. Τα επιπλέον μέτρα δεν παρατείνονται στους Δήμους Θήρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Ζακύνθου, Σπάρτης και Εορδαίας Κοζάνης. Η περιοχή των Ιωαννίνων παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση. Ολόκληρη η περιοχή της Ηπείρου μας προβληματίζει και την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσουμε, προκειμένου να αξιολογήσουμε τα στοιχεία».

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο. Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος. Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση. Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα. Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών».