Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Διαδικτυακή ημερίδα για την Ψηφιακή Δικαιοσύνη και τη Δικηγορία

Οι εισηγητές και τα θέματα τα οποία θα αναλύσουν κατά τη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση-Η εγγραφή στην ημερίδα είναι δωρεάν-Διαβάστε λεπτομέρειες

Η Δικηγορία εν μέσω Πανδημίας και η Ψηφιακή Δικαιοσύνη είναι τα βασικά  θέματα τα οποία θα αναλύσουν Καθηγητές Πανεπιστημίου και Δικηγόροι κατά τη διαδικτυακή ημερίδα την οποία διοργανώνει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 κατά τις ώρες 17:00-21:30 η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων μέσω της πλατφόρμας της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Η εγγραφή στην ημερίδα είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει εδώ.

Οι εισηγητές και τα θέματα των εισηγήσεων

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Δικηγόρος, με θέμα εισήγησης: «Θεμελιώδη Δικαιώματα και Πανδημία-Μπορεί να προκύψει σύγκρουση καθηκόντων;»
  • Λάμπρος Μαργαρίτης, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής παρακολούθησης του τρόπου εφαρμογής ΠΚ και ΚΠΔ, Δικηγόρος με θέμα εισήγησης: «Αναστολή προθεσμιών στο αδίκημα της απιστίας»
  • Δημήτρης Αναστασόπουλος, Δικηγόρος, ΜΔ Ποινικών Επιστημών, Σύμβουλος ΔΣΑ, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις, με θέμα εισήγησης: «Δίκες και διαδικασίες από απόσταση. Ζωντανή διαδικασία και ψηφιακή δικαιοσύνη. Πλεονεκτήματα και Προβληματισμοί»
  • Νικόλαος Φιστόπουλος, Αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά, με θέμα εισήγησης: «Σχέδιο Νόμου για ψηφιακή διακυβέρνηση και τη τεχνητή νοημοσύνη. Τα αποτελέσματα της λειτουργίας και εφαρμογής της στις ΗΠΑ»
  • Ιωάννης Ιγγλεζάκης, Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Δίκαιο Πληροφορικής, Δικηγόρος με θέμα εισήγησης: «Ψηφιακές Υπογραφές με βάση το Ν.4727/2020»
  • Γρηγόρης Τσόλιας, Δικηγόρος-ΜΔ Ποινικών Επιστημών, Μέλος (αν.) ΑΠΔΠΧ, με θέμα εισήγησης: «Προληπτική αστυνόμευση μέσω νέων τεχνολογιών»
  • Θεόδωρος Μαντάς, Δικηγόρος, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και της μόνιμης επιτροπής συνταγματικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΔΣΑ, με θέμα εισήγησης: «Ποινική διαδικασία. Ηλεκτρονική Επιτήρηση-Ηλεκτρονική Παρακολούθηση»
  • Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα: «Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί εν μέσω Πανδημίας: Κράτος Δικαίου και αρχή της Αναλογικότητας»
  • Μιχάλης Κ. Καλαντζόπουλος, Δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας ΔΣΑ, πρόεδρος ΑΚΚΕΔ ΠΡΟΜΗΘΕΑ με θέμα εισήγησης: «Η προφορικότητα και η δημοσιότητα στην πολιτική, ποινική δίκη και στις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών στην εποχή της πανδημίας»

Θα παρέμβει ο Γραμματέας ποινικών υποθέσεων στο Εφετείο Αθηνών, Γιώργος Ντερζής, με θέμα παρέμβασης: «Ψηφιακή δικαιοσύνη, πρακτικά προβλήματα και προτάσεις-λύσεις».

Χαιρετισμούς στην ημερίδα θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, Ιωάννης Γλύκας και ο πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός.