Ταξίδι πίσω στον χρόνο: Η Καβάλα το 1974 μέσα από σπάνια φιλμάκια Super 8mm [βίντεο]

Οι ψαράδες στο λιμάνι, το «Κάστρο», οι Καμάρες, η παλιά πόλη αλλά και η... Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στον δρόμο για την Κεραμωτή - Νοσταλγικά πλάνα της περιοχής μάς γυρίζουν πίσω 47 ολόκληρα χρόνια!

Τρία έγχρωμα φιλμάκια γυρισμένα με μηχανή Super 8mm μάς ταξιδεύουν μισό αιώνα πριν. Τρία «βουβά» σύντομα βίντεο, που όμως «λένε» πολλά μέσα από τα πλάνα που τράβηξε το 1974 ο Ν. Αθανάσογλου, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την Aylon Film Archives και μας δίνουν μιαν άλλη «γεύση» της Καβάλας, 47 χρόνια πριν…

Το πρώτο φιλμάκι ονομάζεται «Καβάλα. Απόψεις της πόλης από το λιμάνι». Η κάμερα ξεκινάει την περιήγησή της καταγράφοντας τους ψαράδες στο λιμάνι να τακτοποιούν τα δίχτυα τους, εστιάζει στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» για να καταλήξει -μέσα από το αυτοκίνητο- στο παλιό νοσοκομείο, απαθανατίζοντας το καρνάγιο και την ανατολική πλευρά της συνοικίας της Παναγίας.

Το δεύτερο βίντεο ονομάζεται «Καβάλα. Στους δρόμους της πόλης» και με αφετηρία και πάλι το λιμάνι, «ανεβαίνει» μέσα από το παλαιό υδραγωγείο στα στενά της παλιάς πόλης…

Το τρίτο και τελευταίο βίντεο ονομάζεται «Κεραμωτή Καβάλας». Το ταξίδι για το τότε ψαροχώρι του Νέστου ξεκινάει από την παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας-Ξάνθης με τα φουγάρα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στα δεξιά και το αυτοκίνητο να κινείται στον στενό δρόμο ενώ από την αντίθετη κατεύθυνση διέρχονται στρατιωτικά οχήματα. Η Super 8mm του Ν. Αθανάσογλου καταλήγει στο λιμάνι της Κεραμωτής όπου διακρίνονται καΐκια να επιστρέφουν από το ψάρεμα αλλά και ένα ferry boat «παρκαρισμένο».

Όλα τα βίντεο γυρίστηκαν τον Δεκέμβριο του 1974.