Μετά τους σεισμούς στην Ελασσόνα, ανέκυψε και πάλι -ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες- το θέμα των σχολικών κτιρίων και το πόσο ασφαλή είναι για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές. Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών με ανακοίνωσή της επισημαίνει το θέμα, τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένο η κάθε σχολική μονάδα να τηρεί βιβλίο συντήρησης και να διαθέτει ως προϋπόθεση λειτουργίας πιστοποιητικό αντισεισμικής προστασίας και πυρασφάλειας, θέτοντας, παράλληλα, προς των ευθυνών τους Κυβέρνηση και Δήμους.
Η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών
Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό συγχαίρουμε τους συναδέλφους του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου, που με υποδειγματικό τρόπο εκκένωσαν το σχολικό κτίριο διαφυλάττοντας τους 63 μαθητές τους.
Ωστόσο το γεγονός αυτό, όπως και το αντίστοιχο του σεισμού το προηγούμενο διάστημα στη Σάμο, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας αναφορικά με την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αντισεισμικής προστασίας και τους όρους ασφάλειας.
Το κτιριακό αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ζήτημα για την Εκπαίδευση στη χώρα μας, όχι μόνον εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες (βλ. Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση), αλλά και εξαιτίας της παλαιότητας των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων και της ανεπαρκούς συντήρησής τους. Ένα πρόβλημα η ευθύνη του οποίου βαρύνει εξ ολοκλήρου το σύνολο των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που επιφύλαξαν για τη Δημόσια Εκπαίδευση τη μόνιμη υποχρηματοδότηση και την ανυπαρξία σοβαρού κεντρικού σχεδιασμού για τη σχολική στέγη.
Με δεδομένο πως τα ευνόητα συγχαρητήρια για τη στάση των εκπαιδευτικών είναι απολύτως υποκριτικά, όταν δε συνοδεύονται από ανάλογες ενέργειες, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη οι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα σε αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων της περιοχής ευθύνης τους. Στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της ασφάλειας μαθητών και εργαζομένων τα σχολικά κτίρια θα πρέπει να διαθέτουν ως προϋπόθεση λειτουργίας πιστοποιητικό αντισεισμικής προστασίας και πυρασφάλειας. Επιπλέον για κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να τηρείται βιβλίο συντήρησης, όπου θα καταγράφονται συστηματικά κάθε είδους παρεμβάσεις με ευθύνη όσων τις υλοποιούν.
Καλούμε το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας και τη ΔΟΕ με στοχευμένες ενέργειες να αναδείξουν το συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι θεμελιώδες για τη Δημόσια Εκπαίδευση.