Πάσχα στο χωριό ή μία από τα (κορονο)ίδια; Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Η συγκρατημένη αισιοδοξία και το «στοίχημα» με τους εμβολιασμούς-Οι εκτιμήσεις για την αγορά, την εστίαση και την έναρξη της τουριστικής περιόδου

Την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει «τισαθευθεί» η τρέχουσα έξαρση μολύνσεων κορονοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ειδικότερα, μιλώντας στο MEGA και ερωτηθείς για την μετακίνηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα στην επαρχία, ο καθηγητής ανέφερε: «Θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων».

Ο κ. Βασιλακόπουλος επιπλέον υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα κλειστοί. «Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μέχρι το εμβόλιο να δώσει τη λύση. Γιατί η λύση είναι απλή, είναι ο εμβολιασμός», σημείωσε.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολιασμού ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε: «Έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια παγκοσμίως και δεν έχουν υπάρξει σοβαρές παρενέργειες. Κανένας δεν έχει χάσει τη ζωή του από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό. Καμία αναφυλακτική αντίδραση δεν υπήρξε που να αντιμετωπιστεί με ανησυχία. Δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται τα εμβόλια. Πρέπει να τονίσω ότι τα εμβόλια που έχουμε στην Ευρώπη δεν είναι με εξασθενημένο κορονοϊό, άρα δεν κινδυνεύει κάποιος που κάνει το εμβόλιο να κολλήσει. Είναι πολύ ασφαλές».

«Υπάρχουν δεδομένα που έρχονται συνεχώς και λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Για κάποια από τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα στελέχη πιθανόν τα αντισώματα που φτιάχνουμε να είναι λίγο λιγότερο ικανά στην εξουδετέρωση του ιού, να χρειαζόμαστε περισσότερη συγκέντρωση. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση που πετυχαίνουμε μετά τον εμβολιασμό είναι ικανά να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Όπου εφαρμόστηκε ευρέως το εμβόλιο όπως στο Ισραήλ, σε περιοχή που υπήρχαν μεταλλαγμένα στελέχη, η αποτελεσματικότητα του ιού ήταν ίδια με αυτήν που είχε διαπιστωθεί στην αρχική μελέτη».

Σχετικά με το τέλος του lockdown o κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο, άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια. Θα ήθελα να προτείνω ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ανοίξουμε για ένα τρίωρο, δεν γλιτώνουμε τον συνωστισμό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε με ραντεβού στα μεγάλα κέντρα μόνο στα μικρά μαγαζιά και αφού τιθασεύσουμε την επιδημία να ανοίξουν τα μεγάλα μαγαζιά».

Οι εκτιμήσεις για την αγορά και την έναρξη τουριστικής περιόδου

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, αυτό εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία μέχρι στιγμής «δείχνουν» άνοιγμα την Τρίτη 16 ή τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, ενώ η εστίαση εκτιμάται ότι θα ανοίξει στα μέσα Μαΐου, αμέσως μετά το Πάσχα και μόνον σε εξωτερικούς χώρους. Θα υπάρξει, δε, σχετική ενημέρωση την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία για την πορεία της διασποράς του ιού.

Επίσης, οι ειδικοί τοποθετούν την έναρξη της τουριστικής περιόδου για το 2021 από τα μέσα Μαΐου-αρχές Ιουνίου και έπειτα, αρκεί να το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.