Ένα νέο ΚΕΠ στην υπηρεσία της υγείας των δημοτών της Καβάλας

Το ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών για 11 κύρια νοσήματα, για τα οποία έχει αποδειχθεί πως η έγκαιρη παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές

Ένα νέα ΚΕΠ λειτουργεί πλέον στον Δήμο Καβάλας, το οποίο όμως δεν προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες στους πολίτες, όπως τα ήδη γνωστά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Πρόκειται για το ΚΕΠ Υγείας του οποίου το βασικό μέλημα είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και επιτυγχάνεται η διατήρηση της υγείας των Πολιτών.

Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η Οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

Παρόλα αυτά στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προφίλ των Δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για τον COVID-19.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Καβάλας λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Αθλητισμού στο Διοικητήριο, στον 3ο όροφο, στο γραφείο 374.

Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Βασιλική Ιωαννίδου.

Τηλέφωνο: 2513503374