Κίνηση φοιτητών και φοιτητριών Καβάλας: Κάλεσμα για συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 στην πλατεία Καπνεργάτη-Ποια είναι τα αιτήματα των φοιτητών, το κάλεσμα για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση και οι αφορμές για τη δημιουργία της Κίνησης

Σε μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για να ανοίξουν οι πανεπιστημιακές σχολές και να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη προχωρούν οι φοιτητές όλης της χώρας την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου με κλειστά πανεπιστήμια.

Η Κίνηση φοιτητών και φοιτητριών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Καβάλας (ΔΙΠΑΕ) απευθύνουν κάλεσμα σε φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Καπνεργάτης στην Καβάλα την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 στις 11:00.

Η ανακοίνωση των φοιτητών της Καβάλας

Λόγω των συνθηκών, πολλοί από εμάς βρισκόμαστε μακριά από τον φυσικό χώρο σπουδών μας. Έτσι, αύριο Τετάρτη ημέρα πανελλήνιων πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων στηρίζουμε το κάλεσμα των φοιτητών/τριών του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Αύριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι-καθηγητές συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Καλούμε επίσης το σύνολο της κοινωνίας να αντιδράσει αύριο μαζί μας στην εργαλειοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση για να επιτεθεί στα δικαιώματα του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Έτσι, αύριο προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανατρέψουμε τις αυταπάτες της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση σε αυτή την συνολική επίθεση. Τέλος, όσοι είμαστε στον φυσικό χώρο σπουδών μας συμμετέχουμε στα αντίστοιχα συλλαλητήρια στην κάθε πόλη.

Το κάλεσμα της Κίνησης Φοιτητών ΔΙΠΑΕ Καβάλας

Τα τελευταία χρόνια τα δημόσια πανεπιστήμια, οι εργαζόμενοι σε αυτά, οι φοιτητές και οι οικογένειές μας είμαστε αντιμέτωποι με τις επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Για άλλη μια φορά ψηφίστηκε ένας νόμος όπου τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ θα είναι ισότιμα με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, θα διαγράφουν φοιτητές βάζοντας την ταμπέλα του «αιώνιου φοιτητή» με το χρονικό όριο φοίτησης ν+2, όταν όλοι γνωρίζουν πως λόγω και της οικονομικής κρίσης πολλοί φοιτητές εργάζονται και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αποφοίτησή τους.

Από την άλλη θα γίνει δραστική μείωση των εισακτέων που αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πως η Παιδεία είναι πέρα για πέρα ταξική. Και αντί να προσλάβουν καθηγητές, λοιπό προσωπικό και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την πανδημία, από τον ήδη κουτσουρεμένο προϋπολογισμό για τα ΑΕΙ, δημιουργούν πανεπιστημιακή αστυνομία δίνοντας 30 εκ. ευρώ, την ίδια ώρα που μειώνεται 8% η χρηματοδότηση στην Παιδεία. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις όπου η αστυνομία με εντολή του Πρύτανη μπήκε στο ΑΠΘ καταλαβαίνουμε όλοι τι πρόκειται να επακολουθήσει σε όλα τα ιδρύματα.

Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα ήταν η αφορμή να δημιουργήσουμε την Κίνηση Φοιτητών ΔΙΠΑΕ Καβάλας, ώστε συλλογικά να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματά μας από κοινού με τους αγωνιζόμενους φοιτητές στα άλλα ιδρύματα της χώρας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας για ένα καλύτερο μέλλον απέναντι στην τρομοκρατία και στην καταστολή που θέλουν να μας επιβάλλουν. Δεν θα μας φιμώσουν!!! Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω!!!

Απαιτούμε:

  • Άμεση κατάργηση του νέου νόμου Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη. Δεν θα εφαρμοστεί
  • Όχι Αστυνομία στα πανεπιστήμια
  • Απαιτούμε άμεση επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας. Να αξιοποιήσουμε κτίρια όπως τα δύο νοσοκομεία που δεν λειτουργούν για να γίνουν αίθουσες και εστίες. Να αξιοποιηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ και του Δήμου οι οποίες δεν αξιοποιούνται πουθενά αυτήν τη στιγμή
  • Όχι στα όρια φοίτησης και στις διαγραφές φοιτητών
  • Όχι στην ισοτιμία των πτυχίων των ΑΕΙ με των ιδιωτικών κολεγίων
  • Απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση για τη σωστή λειτουργία σχολών, σίτισης και στέγασης
  • Απαιτούμε προσλήψεις εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού για να μπορέσουν να γίνουν τα μαθήματα δια ζώσης σε κάθε τμήμα, χωρίς να υπάρχει συνωστισμός, αλλά και για να γίνεται καλύτερα το μάθημακαι το εργαστήριο χωρίς να είναι 50 άτομα πάνω από ένα μηχάνημα
  • Δωρεάν Παιδεία για όλους

Όλοι την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 στις 11:00 στην πλατεία Καπνεργάτη στη συγκέντρωση για τον έναν χρόνο κλειστών πανεπιστημίων.