Κορονοϊός: Ποια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Καβάλας. 34 οι ασθενείς, οι 7 από τη Δράμα

Αύξηση των νοσηλευομένων με Covid-19, αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κωνσταντίνο Κλειτσιώτη - Μπορούν να αποφασίζουν οι πολίτες ποιο εμβόλιο θα κάνουν;

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης περιγράφει την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Ίδρυμα αναφορικά με τα περιστατικά κορονοϊού Covid-19. Όπως είπε, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6, υπάρχουν αρκετά θετικά περιστατικά και είναι γεγονός πως αρκετά από αυτά έχουν μπει στο Νοσοκομείο για νοσηλεία.

«Δεν είναι τόσο ανησυχητικά τα πράγματα για τα άτομα που νοσούν, αλλά έχουμε μια αύξηση και είναι γεγονός. Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 34 άτομα από τους οποίους οι 7 είναι από τον Νομό Δράμας. Τα νούμερα έχουν μεν αυξηθεί, όχι όμως σε βαθμό που να μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με την αυξητική τάση θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανακοπεί, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα», αναφέρει ο κ. Κλειτσιώτης.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά ας κάνουν υπομονή, αφού στην άκρη του τούνελ φαίνεται κάποιο φως. Φαίνεται πως τα εμβόλια που γίνονται –400 καθημερινά– θα μας βγάλουν από την κρίση και είναι αυτά που θα στήσουν τον τοίχο προστασίας. Γι’ αυτό παρακαλώ τους πολίτες μας να τηρούν τα μέτρα προστασίας όσο καλύτερα γίνεται και γι’ αυτούς και για τους δίπλα τους. Όχι μεγάλες συγκεντρώσεις, για να αποκλείσουμε την επιπλέον διασπορά. Καθημερινά τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ είναι ανησυχητικά. Όμως τα περιστατικά τα οποία έρχονται στο Νοσοκομείο μας είναι τέτοια που δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», αναφέρει ο Διοικητής του Ιδρύματος.

«Όσον αφορά τα εμβόλια της AstraZeneca και σε σχέση με ό,τι ακούγεται… Εμείς συνεχίζουμε κανονικά, ο ΕΟΦ αυτό που ανακοίνωσε είναι πως στην Ελλάδα συνεχίζουμε κανονικά τα εμβόλια, όπως και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν βέβαια και χώρες που το σταμάτησαν μέχρι να βγει καινούργια απόφαση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς. Σε λίγο θα έχουμε και το εμβόλια της Johnson & Johnson που από τις 11 του μήνα έχουν πάρει έγκριση και οι πληροφορίες μας λένε πως από τις 11 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα και θα ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της μιας δόσης αυτής της εταιρίας. Ευχής έργο θα είναι να έρθουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δηλώνει ο κ. Κλειτσιώτης.

Μπορούν να αποφασίζουν οι πολίτες ποιο εμβόλιο θα κάνουν;

Μέγα θέμα συζήτησης έχει ανοίξει και στην Ελλάδα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca με τους πολίτες σε ποσοστό 15% σήμερα να μην προσέρχονται στα καθορισμένα ραντεβού τους, ώστε να μη χρειαστεί να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο.

Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, ο γ.γ. Μάριος Θεμιστοκλέους κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση τι θα συμβεί αν οι πολίτες αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς επίσης και τι θα συμβεί αν κάποιος πολίτης έχει κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου και αρνηθεί να λάβει τη δεύτερη.

Η απάντηση του κ. Θεμιστοκλέους σαφής: «Καταρχήν, έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δυο εμβόλια, καθώς και αυτά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τη στιγμή που στο τέλος του μήνα θα ενωθούν τα δυο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι και για τα δυο εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί να κάνει τη δεύτερη, αυτό έχει επιστημονική χροιά. Ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

*Πηγή: newsbeast.gr