Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας: Στη «μάχη» κατά του κορονοϊού το φαρμακείο έχει πρωτεύοντα ρόλο

Τι αναφέρει η Σίσσυ Ρακιτζή για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και για self rapid tests, συστήνοντας στον κόσμο σωστή ενημέρωση και όχι πανικό

Ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση πως οι πολίτες μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να παίρνουν από τα φαρμακεία δωρεάν μια φορά την εβδομάδα τα self rapid tests. Παράλληλα, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιτζή τονίζει με δηλώσεις της στον ALPHA Radio 88,6 πως όταν έρθουν τον επόμενο μήνα τα μονοδοσικά εμβόλια Johnson & Johnson, θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και ο κόσμος θα μπορεί να εμβολιάζεται όπως έκανε με το εμβόλιο της γρίπης και αυτό θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, αρκεί το εγχείρημα να οργανωθεί σωστά, ενώ δηλώνει ότι και στη «μάχη» αυτής της δοκιμασίας, το φαρμακείο έχει πρωτεύοντα ρόλο.

«Είναι πολύ σημαντικό και οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στην πολιτεία, η οποία χορηγεί στα φαρμακεία τα self rapid tests, ακολουθώντας το παράδειγμα 8 άλλων χωρών που το έχουν πράξει. Αυτό βέβαια θα δώσει επιπλέον δουλειά στα φαρμακεία. Το φαρμακείο λοιπόν είναι αυτό που στηρίζει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσον αφορά τον κορονοιό. Τα self rapid tests και τα εμβόλια που θα έρθουν θα χορηγούνται με τον αύξοντα αριθμό ΑΜΚΑ του καθενός και θα δίνεται ένα τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ. Όσο για τα εμβόλια, τα μονοδοσικά, θα δίνονται από τα φαρμακεία στο τέλος του Μαΐου. Το κύριο γεγονός είναι πως θα πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση του κόσμου και στα νοσοκομεία να γίνεται καταγραφή των κρουσμάτων. Αυτό θα το αποφασίσει η Κυβέρνηση και εμείς θα ενημερώνουμε τον κόσμο για τι πρέπει να κάνει. Δεν χρειάζεται πανικός», αναφέρει η κ. Ρακιτζή.