Ιστορικές ψηφίδες από το Παγγαίο. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Διαδικτυακή εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου από τη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης με ομιλητή τον Κώστα Παπακοσμά

Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα κομβικής σημασίας πολιτιστικό γεγονός για κάθε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό φορέα της χώρας. Αποτελεί ένα χρονικό ορόσημο που στέκεται η αφορμή για περαιτέρω μελέτη, έρευνα και αναστοχασμό γύρω από τα στρατιωτικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και της σύστασης του πρώτου ελληνικού κράτους.

Στη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης σχεδιάζουν και πραγματοποιούν  δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό να αναδείξουν τις  πτυχές του Αγώνα του 1821 και όχι μόνο. Στόχος είναι να προβάλουν και την τοπική ιστορία της περιοχής του Παγγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 και στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί on-line εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου με ταυτόχρονη συμμετοχή όσων την παρακολουθούν. Ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, ερευνητής της τοπικής ιστορίας.

Ο ομιλητής, με την βοήθεια της τεχνολογίας, θα παρουσιάσει σε μία on-line εισήγηση με θέμα «Ιστορικές ψηφίδες από το Παγγαίο» αναφορά σε τρία ιστορικά στιγμιότυπα της ευρύτερη περιοχής του Παγγαίου. Αυτά θα είναι:

– Η βύθιση ενός αγγλικού πλοίου το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον Κόλπο του Ορφανού.

– Η δωρεά του στρατιωτικού αεροπλάνου «Ελευθερούπολις» προς την Πολεμική Αεροπορία το 1929 μετά από συλλογή χρημάτων των κατοίκων της περιοχής της Ελευθερούπολης.

– Η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ορειβατών στο Παγγαίο Όρος τον Αύγουστο του 1940, λίγο πριν την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσω της σελίδας της Βιβλιοθήκης στο Facebook.

Εάν επιθυμούν να συμμετέχουν στην διαδικτυακή ομιλία, συνομιλώντας με τον εισηγητή και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης ώστε να τους αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος.