«Κι απ’ τα κουρέλια μας φτιάξαμε δικό μας μπαϊράκι»: Μια ιστορία από το 1821 με «υπογραφή» από την Καβάλα [βίντεο]

Δύο αδέρφια από τη Μουσθένη έφτιαξαν μια ταινία μικρού μήκους για τη δημιουργία μιας από τις πρώτες ελληνικές σημαίες την οποία έραψαν ο Παπαφλέσσας με τον Παναγιώτη Κεφάλα από τα ρούχα τους και την τοποθέτησαν στα τείχη της Τριπολιτσάς

Πολλές οι ιστορίες από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, άλλες γνωστές, άλλες αφανείς, όχι όμως και οι ήρωές τους, κάποιοι εκ των οποίων «απ’ τα κουρέλια τους έφτιαξαν δικό τους μπαϊράκι».

Δύο αδέρφια από τη Μουσθένη του Δήμου Παγγαίου στην Καβάλα, ο Πέτρος και ο Στράτος Κωνσταντινίδης, αναλαμβάνουν να εξιστορήσουν μια από αυτές τις λιγότερο γνωστές ιστορίες, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, μέσα μια ταινία μικρού μήκους βασισμένη στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς με τίτλο «Σύμβολο Ελευθερίας 1821-2021».

Στην ταινία περιγράφεται το πώς δημιουργήθηκε μια από τις πρώτες ελληνικές σημαίες την οποία έραψαν ο Παπαφλέσσας με τον Παναγιώτη Κεφάλα από τα ρούχα τους και την τοποθέτησαν στα τείχη της Τριπολιτσάς μετά την απελευθέρωσή της.

Τα δυο αδέρφια έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι στο Youtube με το όνομα “The Trackers“, ήτοι «Οι Ιχνηλάτες», μέσα από το οποίο προβάλλεται και η ταινία, η οποία «ιχνηλατεί» μια από τις πολλές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, ως ελάχιστος, παράλληλα, φόρος τιμής στους ήρωές της και στη συμπλήρωση 200 ετών από τη θυσία τους για την απελευθέρωση του Έθνους.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Κεφάλας

Η καταγωγή του ήταν από το Δυρράχι Αρκαδίας και δεν πρέπει να συγχέεται με τους προύχοντες κεφαλάδες. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Καταρχάς βρέθηκε στην Καλαμάτα, αργότερα πήγε στην Καρύταινα και από εκεί στο Βαλτέτσι όπου και ενώθηκε με τον Δ. Παπατσώνη. Εκεί ακόμα σώζονται τα ταμπούρια τους.

Ο Κεφάλας σηκώνει τη σημαία της ελευθερίας στα τείχη της Τριπολιτσάς. Έργο του Πέτερ φον Χες

Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς έγιναν επίσης γνωστά τα ταμπούρια του Κεφάλα. Κατά την έφοδο εισήλθε στην πόλη μαζί με τους Τσάκωνες. Βρέθηκε και στις μάχες εναντίον του Δράμαλη. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς πήγε και αυτός στα Μεγάλα Δερβένια. Πολέμησε και στη Στερεά Ελλάδα, όπου και αρίστευσε. Ο Κεφάλας έπεσε στην ηρωική μάχη στο Μανιάκι μαζί με τον Παπαφλέσσα (wikipedia.org).

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ταινία μικρού μήκους