Θανάσης Δασκαλούδης: Παραδίδω τη Σχολική Επιτροπή στην επόμενη διοίκηση χωρίς οφειλές…

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας παραιτείται «για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους» και κάνει τον απολογισμό του δημόσια

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Μαρτίου 2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ανάμεσα στα εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη υπάρχει και αυτό της «αποδοχής αίτηση παραίτησης του κ. Δασκαλούδη Αθανασίου από τη θέση του Προέδρου και τακτικού μέλους του ΔΣ του ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας και αντικατάστασή του».

Ο κ. Δασκαλούδης σε μακροσκελή δήλωσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook επιχειρεί έναν απολογισμό της θητείας του στο «τιμόνι» της Επιτροπής, αναφέροντας τα όσα έγιναν επί διοικήσεώς του αναφορικά με τα χρέη που παρέλαβε η παρούσα Διοίκηση, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τη διάδοχη κατάσταση που «αφήνει» στους επόμενους.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανάρτησης Δασκαλούδη:

«Την περασμένη Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 υπέβαλα την παραίτηση μου από την θέση του προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β’βάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμαρχο Καβάλας για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους. Η παραίτηση μου έρχεται μετά την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου που επιτελέστηκε στο Νομικό Πρόσωπο της Σχολικής Επιτροπής και αφορούσε τόσο την εξυγίανση των οικονομικών της όσο και την διευθέτηση σημαντικών διοικητικών ζητημάτων που παρέμεναν σε εκκρεμότητα με κυριότερο την σύνταξη των οικονομικών απολογισμών των προηγούμενων ετών.

Τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, κυρίως στην αρχή αλλά και κατά την διάρκεια της θητείας μας, ήταν μεγάλα και δυσεπίλυτα. Παραλάβαμε τον Οκτώβριο του 2019 ένα καταχρεωμένο Νομικό Πρόσωπο με το χρέος να φτάνει τις 303.000€ και με μόλις 672€ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ενώ μέχρι το τέλος του έτους το χρέος αυξήθηκε στα 350.000€ λόγω της ολοκλήρωσης των συμβάσεων που είχε συνάψει η προηγούμενη διοίκηση.

Αμέσως επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα για να μπορέσουμε αφενός να εξυπηρετήσουμε το τεράστιο αυτό χρέος, αφετέρου να καλύψουμε τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Κομβικό σημείο στην προσπάθεια μας αυτή ήταν η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των σχολείων, δίνοντας την δυνατότητα στους Δ/ντες να διαχειρίζονται μέρος των σχολικών εξόδων, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία που ορίζει την λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών. Προκαλέσαμε έτσι την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων της εκπαίδευσης στην σχολική διαχείριση αφού μπορούσαν πια αυτοί να θέτουν τις προτεραιότητες των σχολικών αναγκών. Έτσι χωρίς χρονοτριβές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, εξυπηρετήθηκαν άμεσα οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, περιορίζοντας ουσιαστικά όλα τα περιττά έξοδα. Οι Διευθυντές των σχολείων μπορούσαν να πετυχαίνουν πιο συμφέρουσες τιμές, σε σχέση με τις τιμές των συμβάσεων ενώ είχαν την δυνατότητα να αξιολογούν την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων και  υπηρεσιών. Ταυτόχρονα η Σχολική Επιτροπή κάλυψε όλες τις μεγάλες δαπάνες που προέκυψαν, όπως την αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων και την προμήθεια νέων σύγχρονων υπολογιστών για τα εργαστήρια πληροφορικής των Γυμνασίων Καρβάλης και Αμυγδαλεώνα.

Επιπρόσθετα καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τα πάγια έξοδα των σχολείων. Ενδεικτικά στην τηλεφωνία με καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αλλαγές συμβολαίων μειώσαμε το ετήσιο τηλεφωνικό κόστος από τις 22.000 € στις 8.500 €. Όσον αφορά τους λογαριασμούς του νερού, που είχαν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2018,  εντοπίσαμε τις βλάβες σε σχολεία και με την επισκευή τους εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό. Δυστυχώς το μεγάλο χρέος προς την ΔΕΗ που παραλάβαμε, δεν μας επέτρεψε την αναδιαπραγμάτευση και των συμβολαίων του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μειωθεί το ετήσιο ενεργειακό κόστος έως 35.000€, κάτι που μπορεί να γίνει σήμερα αφού το χρέος έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Και τέλος μετά από καθυστέρηση πολλών ετών καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τους οικονομικούς απολογισμούς των ετών 2016, 2017, 2018 που αδυνατούσε να συντάξει και να φέρει προς ψήφιση, όπως όφειλε, η προηγούμενη διοίκηση ενώ ολοκληρώσαμε και τον απολογισμό του 2019. Με αφορμή τη σύνταξη των απολογισμών ενημερώσαμε και το ηλεκτρονικό βιβλίο εσόδων-εξόδων, συμπληρώνοντας παραλείψεις και κενά και διορθώνοντας λάθη των προηγούμενων ετών έτσι ώστε οι απολογισμοί αυτή την φορά να είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις εγγραφές του βιβλίου εσόδων-εξόδων. Επιπλέον τον απολογισμό του 2020 τον ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 10 μέρες μετά την λήξη του έτους, γεγονός που καταδεικνύει την σημαντική θετική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Σχολικής Επιτροπής.

Σήμερα, ολοκληρώνοντας το έργο μου, παραδίδω την Σχολική Επιτροπή στην επόμενη διοίκηση χωρίς οφειλές και με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς των σχολείων και του Νομικού Προσώπου που εγγυάται την απρόσκοπτη κάλυψη όλων των αναγκών των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Καβάλας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στον πρόσωπο μου, αναθέτοντας μου μια τόσο σημαντική και υπεύθυνη θέση και για την πολύ καλή συνεργασία μας.

Επίσης να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής που υποστήριξαν με τις αποφάσεις τους την κοινή προσπάθεια μας.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Καβάλας με τους οποίους είχα μια πολύ στενή, ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία. Χωρίς την δικιά τους συνέπεια, συμπαράσταση και βοήθεια δεν θα είχαμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την οικονομική κατάσταση της Σχολικής Επιτροπής.

Τέλος να ευχηθώ στον επόμενο Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικό έργο του».

Θανάσης Δασκαλούδης
Εκπαιδευτικός – Καθηγητής πληροφορικής