Κυβέρνηση μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων: ΝΑΙ στην αποσυμπίεση, ΟΧΙ στη χαλάρωση

«Δε γίνεται συζήτηση για τη μη τήρηση των μέτρων, αλλά για την καλύτερη τήρησή τους»: Το «μπαλάκι» στους επιδημιολόγους για τον «ρυθμό» της διαχείρισης της συγκυρίας-Την Τετάρτη τα νεώτερα για λιανεμπόριο, σχολεία και διαδημοτικές μετακινήσεις

Όχι στη χαλάρωση, ναι στην αποσυμπίεση της κατάστασης από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων λέει η Κυβέρνηση με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων (διαβάστε εδώ την τελευταία ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας από τον ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με το protothema.gr, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η στόχευση δεν αλλάζει, αλλά τον «ρυθμό» της διαχείρισης της δύσκολης συγκυρίας τον δίνουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι και θα εισηγηθούν την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 τα επόμενα βήματα. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι «δε γίνεται συζήτηση για τη μη τήρηση των μέτρων, αλλά για την καλύτερη τήρηση των μέτρων μέσω της επιχείρησης-αποσυμπίεσης».

Και εξηγούν: «Το υπάρχον μείγμα αποδείχθηκε ότι δεν είναι πια αποτελεσματικό, κάτι που διαπιστώνεται από την κόπωση που καταγράφεται στην κοινωνία, από την αύξηση των κρουσμάτων σε μικρότερες ηλικίες κλπ».

Πώς σκοπεύει να λύσει η Κυβέρνηση αυτήν τη δύσκολη εξίσωση; Η «λογική» που φαίνεται ότι υιοθετεί είναι «να περάσουμε ως κοινωνία σταδιακά από τις μη οργανωμένες δραστηριότητες (πχ συναντήσεις στα σπίτια) στις οργανωμένες». Το πρώτο που εξετάζουν είναι το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, κάτι το οποίο ενδέχεται να ισχύσει από το προσεχές Σαββατοκύριακο. Στη συνέχεια «βλέπουν» την οργανωμένη επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, δηλαδή με click away και το άνοιγμα των Λυκείων-Γυμνασίων με υποχρεωτικά self tests.

Πότε μπορεί να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο

Η Επιτροπή των Ειδικών η οποία συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης θα εξετάσει κατά πόσο είναι ασφαλές και με ποιους όρους το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου 2021. Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η Κυβέρνηση αναζητά όλα τα «κλειδιά» για την αποσυμπίεση της κατάστασης με την προσεκτική αλλαγή του υπάρχοντος μείγματος, που σημαίνει ότι αναμένει το «δια ταύτα» της Επιτροπής για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σχετικά με τις τρεις βαλβίδες αποσυμπίεσης: Τις διαδημοτικές μετακινήσεις και το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων με σαφή και ασφαλή βήματα.