Καβάλα: Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση

Θα συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ μετά τις τοποθετήσεις θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση-Τα αιτήματα και οι προβληματισμοί της Ανοιχτής Κίνησης Φοιτητών Καβάλας

Την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 στις 21:30 η Ανοιχτή Κίνηση Φοιτητών Καβάλας θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις αλλαγές οι οποίες θα εφαρμοσθούν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο link το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ανοιχτής Κίνησης Φοιτητών Καβάλας θα συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ μετά τις τοποθετήσεις θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Η ανακοίνωση-κάλεσμα για τη διαδικτυακή εκδήλωση

Μέσω του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη επιχειρείται να ανατραπεί τελείως η έννοια της δημόσιας-δωρεάν παιδείας και ταυτόχρονα να περιορισθεί η δυνατότητα αντίδρασης της εκπαιδευτικής κοινότητας στις αλλαγές αυτές. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση έλαβε η Ανοιχτή Κίνηση Φοιτητών Καβάλας, μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και καθηγητές πανεπιστημίου. Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση οπού ο καθένας θα μπορεί να τοποθετηθεί και να θέσει ερωτήματα. Καλούμε όλους τους φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας να συμμετέχουν στην εκδήλωση για να δοθεί μια ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να επιβάλλει τις αλλαγές αυτές και να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Τα αιτήματα και οι προβληματισμοί της Ανοιχτής Κίνησης Φοιτητών Καβάλας

Οι τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και το χρονικό και υγειονομικό πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιούνται, βρήκαν πολλούς από μας ανήμπορους να αντιδράσουμε οργανωμένα μέσα στις σχολές μας. Έτσι θεωρήσαμε αναγκαία τη δημιουργία ανοιχτής κίνησης φοιτητών, που αποτελείται από Καβαλιώτες φοιτητές/τριες είτε βρίσκονται στην Καβάλα είτε στον φυσικό χώρο σπουδών τους και από τους φοιτητές/τριες του ΔΙΠΑΕ Καβάλας (πρώην ΤΕΙ).

Η Κίνηση αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό:

  • την οργάνωση αντίδρασης κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη
  • της γενικότερης υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Παιδείας διαχρονικά
  • κατά της ραγδαίας αύξησης της καταστολής που ως σκοπό έχει την εργαλειοποίηση της πανδημίας για να χτυπηθούν τα δικαιώματα του συνόλου της κοινωνίας

Με το νομοσχέδιο αυτό εξισώνονται πλήρως τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, διαγράφονται φοιτητές με το χρονικό όριο ν+2, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί φοιτητές εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους και ότι στις περισσότερες σχολές, ο μέσος χρόνος αποφοίτησης είναι πολύ μεγαλύτερος από το ν+2. Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται δραστική μείωση των εισακτέων με σκοπό την προώθηση των ιδιωτικών κολεγίων.

Έναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση όχι μόνον δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας, αλλά μειώνει και το ήδη ελάχιστο προσωπικό που έχει μείνει κάνοντας ακόμα λιγότερες προσλήψεις καθηγητών από πέρσι και βάζει πλάτη στα συμφέροντα των εργολάβων. Την ίδια στιγμή, μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8% και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, ενώ δίνουν δισ. για τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο!

Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκ. ευρώ για την Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να διεκδικήσουν για τις ανάγκες τους, που είναι απέναντι στα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών. Αυτά τα συμφέροντα έρχονται να περιφρουρήσουν οι ειδικοί φρουροί, το face control, τα κλειδώματα και τα πειθαρχικά στις σχολές.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ δεν παρέχει καν επαρκή φωτισμό στους χώρους αυτούς. Πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα να μεριμνά για την ασφάλεια ως αυτοτελής δημόσιος οργανισμός. Μετά την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ με εντολή του πρύτανη, είναι εμφανές τι πρόκειται να ακολουθήσει σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Όλα τα παραπάνω μας ωθούν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Κατ’ επέκταση, καταλήγουμε στα εξής αιτήματα:

  • Κατάργηση του νέου νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη
  • Όχι στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, εξασφάλιση της τάξης μέσω φύλαξης, όχι αστυνόμευσης
  • Όχι στην εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-Κολεγίων
  • Άμεση επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας. Να αξιοποιηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν ως επιπλέον αίθουσες και εργαστήρια
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την σωστή λειτουργία σχολών, σίτισης και στέγασης. Προσλήψεις εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού και αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για την συνέχιση των μαθημάτων δια ζώσης, χωρίς ελλείψεις και συνωστισμό. Τονίζουμε πως αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο αυτήν την έκτακτη περίοδο, καθώς είναι απαράδεκτο να συνωστιζόμαστε σε μαθήματα και εργαστήρια και να μην υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός
  • Καμία διαγραφή φοιτητών μέσω ν+2 και πειθαρχικών επιτροπών
  • Διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό κομμάτι. Κανένα μεταπτυχιακό με πληρωμή