«Χακαρίστηκαν» μισό δισ. λογαριασμοί στο Facebook: Ανάμεσά τους και χιλιάδες λογαριασμοί Καβαλιωτών

Διέρρευσαν μαζικά ονόματα, ημερομηνίες γενεθλίων, αριθμοί τηλεφώνων και διευθύνσεις-Πώς μπορείτε να δείτε αν «χτυπήθηκε» ο λογαριασμός σας

Ανησυχία έχει προκαλέσει η διαρροή προσωπικών δεδομένων περίπου μισού δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook -ονόματα, ημερομηνίες γενεθλίων, αριθμοί τηλεφώνων, διευθύνσεις- κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 3 και 4 Απριλίου 2021.

Το Facebook είπε ότι η μαζική διαρροή προέρχεται από ένα κενό ασφαλείας που είχε εντοπιστεί το 2019, το οποίο έκτοτε έχει διορθωθεί. Το Facebook ωστόσο δε βοηθάει καθόλου στο να μάθει κάποιος αν τα δεδομένα του έχουν συμπεριληφθεί στην παράβαση.

Ωστόσο, εάν θέλετε να μάθετε εάν τα δικά σας προσωπικά στοιχεία έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε εάν το email σας είναι ένα από αυτά. Πώς; Μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα, το hasibeenpwned.com, διευκολύνει τον έλεγχο, καθώς τσεκάρει αν το e-mail σας είναι μεταξύ των κλεμμένων.

Συνολικά υπολογίζεται ότι «χτυπήθηκαν» 533 εκατομμύρια λογαριασμοί, ωστόσο μόνο 2,5 εκ. από αυτούς περιλάμβαναν e-mails στα προσωπικά στοιχεία. Ο δημιουργός του HaveIBeenPwned και ειδικός ασφαλείας, Τρόι Χαντ δήλωσε στο Twitter πως εξετάζει εάν θα προσθέσει αριθμούς τηλεφώνου στην ιστοσελίδα hasibeenpwned.com.

«Η κύρια τιμή των δεδομένων είναι η συσχέτιση αριθμών τηλεφώνου με ταυτότητες. Παρόλο που κάθε εγγραφή περιλάμβανε τηλέφωνο, μόνο 2,5 εκ. περιείχαν διεύθυνση e-mail», ανέφερε η σελίδα του Χαντ (Πηγή: zougla.gr).

«Χακαρίστηκαν» χιλιάδες λογαριασμοί Καβαλιωτών

Στη λίστα των παραβιασμένων λογαριασμών είναι και πάνω από 2.000 λογαριασμοί Καβαλιωτών, αλλά και εκατοντάδες –πάνω από 200– λογαριασμοί Θασίων. Σε πρώτη φάση, όσοι υποπτεύονται ότι έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός τους θα πρέπει να αλλάξουν κωδικούς και να αποφεύγουν να βάζουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στα στοιχεία επικοινωνίας.