Κορονοϊός: Σημάδια αποκλιμάκωσης της «έξαρσης» κρουσμάτων στην προσφυγική Δομή του Ασημακοπούλου

Αναλυτικά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Camp - Τι «δείχνουν» οι καθημερινοί έλεγχοι, πόσοι φιλοξενούμενοι είναι σε «καραντίνα», οι κινήσεις του Διοικητή Δημήτρη Ρέμμου

ΗΔομή φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου στο Περιγιάλι Καβάλας παραμένει «κλειστή» από την περασμένη Παρασκευή μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού και με τη Διοίκηση να έχει επιβάλλει αναστολή εισόδου-εξόδου.

Αυτήν τη στιγμή εντός της Δομής καταγράφονται στο σύνολο 71 ενεργά κρούσματα. 225 άτομα είναι σε «καραντίνα». Πρόκειται για επαφές, έμμεσες ή άμεσες των ενεργών κρουσμάτων αλλά και για ομάδες φιλοξενούμενων που «μπαίνουν» σε κατάσταση «απομόνωσης» για προληπτικούς λόγους, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Διοίκησης να «κρατήσει» την κατάσταση όσο γίνεται ελεγχόμενη.

Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί σε συνεργασία με το κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας. Την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 133 τεστ, με θετικά να «βγαίνουν» τα 14 από αυτά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις την προηγούμενη μέρα σε 50 ελέγχους εμφανίστηκαν 13 κρούσματα, τα αποτελέσματα «δείχνουν» ότι σημειώνεται μία αποκλιμάκωση της «έξαρσης» του ιού με τους αρμόδιους να «βλέπουν» μπροστά μία περαιτέρω μείωση.

Στα θετικά είναι και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στο προσωπικό της Δομής ούτε και στα στελέχη των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εντός του Ασημακοπούλου οι οποίοι και υπόκεινται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα.

Ο Διοικητής της Δομής Δημήτρης Ρέμμος, με επιστολή του προς το αρμόδιο Υπουργείο [Μετανάστευσης και Ασύλου] έχει ήδη ζητήσει να εγκατασταθεί στο πρώην στρατόπεδο εταιρία Security έτσι ώστε να ελέγχεται πλήρως ο χώρος ακόμη και τα βράδια [να αποφεύγονται συναθροίσεις, συνωστισμοί κτλ.], να γίνουν απολυμάνσεις σε κτίρια και να εγκατασταθούν στη Δομή νέα κοντέινερ για «απομόνωση» ενδεχόμενων μελλοντικών κρουσμάτων. Ωστόσο, το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμα…

Να σημειωθεί επίσης ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας θα συνδράμει άμεσα στο να «κλείσει» κάποιες «τρύπες» που υπάρχουν στην «πίσω» μεριά των εγκαταστάσεων και από όπου κάποια, νεαρά κυρίως, άτομα έχουν εντοπιστεί να βγαίνουν από τη Δομή.