Ένας χρόνος χωρίς την Ευθυμία Πέγιου…

Ετήσιο μνημόσυνο για τη συγγραφέα και πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Καβάλας και τρισάγιο στη μνήμη των Θρακιωτών που υπέστησαν διωγμούς την περίοδο 1912-1922

Την Κυριακή 18 Απριλίου 2021, στις 09:30, στα Δημοτικά Κοιμητήρια Καβάλας, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο της Ευθυμίας Πέγιου η οποία «έφυγε» από τη ζωή έναν χρόνο πριν [21 Απριλίου 2020] σε ηλικία 88 ετών.

Παράλληλα, η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας, της οποίας η εκλιπούσα διετέλεσε πρόεδρος [η πρώτη γυναίκα-πρόεδρος στην ιστορία της Εστίας] θα τελέσει τρισάγιο «στη μνήμη των προγόνων μας που υπέστησαν διωγμούς και μαρτύρια στη Θράκη τη διάρκεια 1912-1922».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις, ούτε επίσημα πρωτόκολλα, γιατί και οι θρησκευτικές τελετές πραγματοποιούνται με τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και κυρίως με τον απαραίτητο αριθμό ατόμων που προβλέπεται».

HΕυθυμία Πέγιου είχε γεννηθεί τον Μάρτιο του 1932 στην Καβάλα, από γονείς πρόσφυγες. Ο πατέρας Θρακιώτης από τον Αίνο και η μητέρα της από την Πάνορμο της Μικράς Ασίας. Έγραψε με τη συνεργασία του συνδικαλιστή πατέρα της, Γιώργου Πέγιου, δύο βιβλία. Το «Συνδικαλιστικό Κίνημα της Καβάλας 1922-53», το οποίο εκδόθηκε το 1984, και το «Κατοχή – Αφελληνισμός – Εθνική Αντίσταση». Ιδιαίτερα όμως σημαντικό για την καταγραφή της ιστορίας της πόλης ήταν το βιβλίο της «Βόλτα στην Καβάλα του χθες» έκδοση του Δήμου Καβάλας. Εξελέγη, ύστερα από 24 χρόνια από την ίδρυση της Θρακικής Εστίας Καβάλας, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας διαδεχόμενη τον Χαράλαμπο Λαλένη.

Το 2018 βραβεύτηκε για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Επίσης έχει βραβευτεί από συλλόγους και φορείς της περιοχής για την προσφορά της στον Πολιτισμό την Λαογραφία και την διατήρηση της Ιστορικής μνήμης.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας ως ελάχιστο στη μνήμη της αλησμόνητης Ευθυμίας Πέγιου: