Καβάλα: Στο «βαθύ κόκκινο» ο νομός, την «ανηφόρα» τραβούν οι νοσηλείες στο Νοσοκομείο [αναλυτικά]

Ποια είναι η «εικόνα» σήμερα στις «κορονο-κλινικές» και τη ΜΕΘ-Covid του ΓΝΚ - 34 από τα 86 κρούσματα του τελευταίου 24ωρου προέρχονται από δύο συγκεκριμένες «πηγές» - Τι γίνεται με εμβολιασμούς-self test

Το απόγευμα της Παρασκευής 16 Απριλίου 2021 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι στον νομό Καβάλας το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν συνολικά 86 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, τα 73 στο ηπειρωτικό κομμάτι και τα 13 στο νησί της Θάσου [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Κωνσταντίνο Κλειτσιώτη, το νούμερο «86» μπορεί να ακούγεται και να είναι μεγάλο, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα μισά περίπου κρούσματα προέρχονται από δύο «πηγές», συγκεκριμένα τα 19 από τη Δομή προσφύγων-μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου και τα 15 από Γενική Κλινική της Καβάλας.

«Είναι θετικό το ότι γνωρίζουμε από πού προέρχεται μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων όπως επίσης και το γεγονός ότι παρά τη γενική έξαρση, δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να πλησιάζουμε νούμερα αλλά και εικόνες του περασμένου Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου», συμπληρώνει ο κ. Κλειτσιώτης.

Αυτήν τη στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας νοσηλεύονται 60 ασθενείς με κορονοϊό. Οι 8 είναι από το νησί της Θάσου και οι 19 από τη Δράμα. Ο Διοικητής του ΓΝΚ έχει ήδη ζητήσει και ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει ήδη δεσμευτεί ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 το θα «ανοίξει» και πάλι η «κορονο-κλινική» του Νοσοκομείου της Δράμας έτσι ώστε να σταματήσει η Καβάλα να δέχεται περιστατικά Covid από τη γειτονική πόλη.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας-Covid του Νοσοκομείου της Καβάλας, δυναμικότητας 12 κλινών, αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 6 ασθενείς. «Ελπίζουμε όχι μόνο να μην αυξηθεί αυτό το νούμερο, αλλά και να μειωθεί», σημειώνει ο κ. Κλειτσιώτης.

Στη «διάθεση» ασθενών θετικών στον Covid-19 βρίσκονται ο 5ος και ο μισός 3ος όροφος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και ο στόχος της Διοίκησης είναι «να μη χρειαστεί να ανοίξουμε και άλλες πτέρυγες για περιστατικά κορονοϊού».

Αυξημένη η κίνηση για ελέγχους λόγω self test

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων, μοριακών αλλά και rapid tests, υπάρχει μια έντονη «κινητικότητα» τις τελευταίες μέρες, αφού στο ΓΝΚ προσέρχονται και πολλοί μαθητές οι οποίοι έχουν διαγνωστεί θετικοί με τη διαδικαδία του self test στο σπίτι τους και «ανεβαίνουν» στο Νοσοκομείο για επαλήθευση ή μη του αποτελέσματος.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 οπότε και το self test θα καταστεί υποχρεωτικό για μεγάλη μερίδα εργαζομένων στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα [διαβάστε αναλυτικά πατώντας εδώ].

Ο κ. Κλειτσιώτης συνιστά στους πολίτες που θέλουν να υποβληθούν σε τεστ να προσέρχονται ιδανικότερα κατά τις πρωινές ώρες, μεταξύ 08:00 και 10:30, οπότε και θα είναι σε λειτουργία η εξωτερική κινητή μονάδα του Νοσοκομείου, έτσι ώστε «να μην έχουμε εικόνες συνωστισμού».

To 30% των πολιτών «απορρίπτει» το εμβόλιο της AstraZeneca

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας πραγματοποίησε 70 εμβολιασμούς πολιτών με το εμβόλιο της AstraZeneca τη στιγμή που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 120.

«Παρατηρείται μια έκδηλη απροθυμία για εμβολιασμό με AstraZeneca», σημειώνει ο κ. Κλειτσιώτης. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου το 30% των πολιτών που ειδοποιούνται από το «σύστημα», δεν επιβεβαιώνουν καν το ραντεβού που τους «έρχεται» στο κινητό τους και, εννοείται, δεν εμφανίζονται ποτέ για να κάνουν το επίμαχο εμβόλιο. «Ωστόσο, όσοι δηλώνουν, τελικά έρχονται».