Καβάλα, 1921: Όταν η πόλη γιόρταζε τα 100 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση [εικόνα-ντοκουμέντο]

Ένα μοναδικό τεκμήριο ιστορίας της πόλης έρχεται στο «φως» - Όταν ο Δήμαρχος Τερμεντζής δεξίωνε όλη την πόλη και ο Μητροπολίτης Άνθιμος καλούσε όλους τους πολίτες «ανεξαρτήτου φυλής και θρησκεύματος» να γιορτάσουν την Εθνική Παλιγγενεσία

Ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο παρουσίασε την Τρίτη 21 Απριλίου 2021 ο συντονιστής της ομάδας έργου του Δήμου Καβάλας Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, για τις εκδηλώσεις και δράσεις Πολιτισμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν από τον Δήμο.

Πρόκειται για ένα έντυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων που είχε οργανώσει ο Δήμος Καβάλας το 1921, εκατό χρόνια μετά την Επανάσταση. Η πόλη με λαμπρότητα τίμησε την επέτειο εκείνη μεσούσης της Μικρασιατικής εκστρατείας.

Η πανηγυρική δοξολογία είχε γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη χοροστατούν τος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Καβάλας Ανθίμου. Χαρακτηριστική η προτροπή… «καλούνται οι πολίτες ανεξαρτήτου φυλής και θρησκεύματος…».

Μετά τη θρησκευτική τελετή οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον χώρο του Δημαρχείου (εκεί όπου σήμερα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων-Μέγαρο Τόκου) για όλη την ημέρα δόθηκε «δεξίωση για όλους τους πολίτες» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου που υπογράφει ο τότε Δήμαρχος Κλεάνθης Τερμενζής.

Στην έντυπη πρόσκληση-ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στη Δημοτική Φιλαρμονική που παιάνιζε καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στις 5 το απόγευμα οι μαθητές του Γυμνασίου με επικεφαλής τους καθηγητές τους και την Φιλαρμονική κατευθύνθηκαν στο Δημοτικό Νοσοκομείο όπου τελέστηκε και εκεί δοξολογία από τον Μητροπολίτη.

Στη μονόφυλλη ανακοίνωση-πρόσκληση ξεχωρίζει και το μήνυμα για το νόημα του εορτασμού της εκατονταετηρίδας από τον Δήμαρχο Κλεάνθη Τερμεντζή:

Το σημαντικό αυτό στοιχείο δόθηκε στον Κώστα Παπακοσμά από τον Μιχάλη Πατέλη, συγγραφέα από το Σουφλί, όπου στα συρτάρια του συνωστίζονται έγγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα και κάθε είδους πολύτιμο συλλεκτικό πετράδι της ιστορίας της Θράκης και της Μακεδονίας.

Πριν έναν χρόνο (Φεβρουάριο του 2020) ο κ. Παπακοσμάς παρουσίασε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη το νέο βιβλίο του κ. Πατέλη με τίτλο: «Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της ανατολικής Θράκης, πριν τη μεγάλη έξοδο».

Στη διάρκεια όλου αυτού του χρόνου θα παρουσιαστούν και άλλα τεκμήρια ιστορίας της πόλης μας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.