3 Μαΐου: «Επιστροφή» στα μπαρ με SMS και χωρίς… μουσική!

«Ελεύθερες» οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Τα νέα δεδομένα που ισχύουν από σήμερα στην καθημερινότητά μας ενόψει και του Πάσχα αλλά και σταδιακά της πλήρους άρσης του lockdown

Aπό σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου 2021, το πρωί επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Τι ισχύει για το πασχαλινό τραπέζι

Με τη χρήση SMS με τον κωδικό 6 θα μπορεί να γίνει η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα και μόνο. Υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια self test σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Ο κωδικός για μετακίνηση σε εστίαση και καφέ

Από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Από τη Δευτέρα για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα απαγορεύεται η μουσική.

Καθώς η χρήση του SMS για μετακίνηση θα συνεχίσει να υφίσταται ως τις 15 Μαΐου, όσοι σκοπεύουν να μεταβούν σε κατάστημα εστίασης είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν τον αριθμό 6 στο 13033.

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ώρα που θα κλείνουν τα καταστήματα εστίασης, αφού από την ερχόμενη εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας αρχίζει από τις 23.00.

«Τα εστιατόρια και τα καφέ θα κλείνουν στις 22.45 και όλοι πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε στα σπίτια μας στις 23.00», ανέφερε χαρακτηριστικά

Σημειώνεται πως αύριο θα γίνουν διευκρινήσεις σχετικά με τους ΚΑΔ των καταστημάτων εστίασης που θα ανοίξουν και για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε αυτά.

Πώς θα στηθούν τα τραπέζια- Όριο καθήμενων

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης προ ημερών είχε δώσει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών και μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι. Πάνω στα τραπεζάκια πρέπει να  υπάρχει αντισηπτικό.

Πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής. Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπέζια ή στο μπαρ.

Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

Τα καταστήματα της εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00 το πρωί της επόμενης.

Οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες στην εστίαση πρέπει να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα. Το κόστος ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος και του δεύτερου την επιχείρηση.