Κορονοϊός: Μετακινήσεις από νομό σε νομό μόνο με self-test ή εμβόλιο

Οι φόβοι για το ολοκληρωτικό «άνοιγμα», ο κίνδυνος μιας «υποτροπής» εν μέσω καλοκαιριού και τα αιτήματα της αγοράς

Να αποτρέψει τη γενικευμένη αίσθηση που τείνει να παγιωθεί πως έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό θέλει η Kυβέρνηση, θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες στις άρσεις περιορισμών, ώστε να αποφευχθεί η γενική χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, οι οποίες θα απελευθερωθούν στις 15 του μηνός, όπως επανέλαβε και χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, θα γίνονται μόνο με την επίδειξη αρνητικού self-test ή βεβαίωση εμβολιασμού, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί εάν θα πρόκειται για βεβαίωση μιας ή δύο δόσεων.

Ο στόχος είναι προφανής: να μπει φρένο στη διασπορά του ιού στην περιφέρεια, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγότερα, αλλά και να εμπεδωθεί πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και η πανδημία είναι ακόμα παρούσα. Κυβερνητικές πηγές εξάλλου τονίζουν πως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου δραστηριότητες και ιός συνυπάρχουν και πρέπει το στοίχημα να κερδηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια πισωγυρίσματος. Το ολικό lockdown άλλωστε στην Κάλυμνο δείχνει πως ο κίνδυνος «υποτροπής» είναι ακόμα υπαρκτός.

Από εκεί και πέρα, στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως η πανδημία, έστω και πολύ αργά, αποκλιμακώνεται και πως από τα μέσα του Μαΐου, παράλληλα με όσα έχουν προαναγγελθεί –δηλαδή, άνοιγμα τουρισμού και διαπεριφερειακές μετακινήσεις–, θα μπορούμε να δούμε και περαιτέρω σημειολογική χαλάρωση.

Για παράδειγμα, κάτι που εξετάζεται, καθώς αποτελεί αίτημα των εστιατόρων, είναι η μετακίνηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 12 τα μεσάνυχτα, αντί 11 μ.μ. που είναι τώρα, ώστε να κερδηθεί μία επιπλέον ώρα. Το αίτημα είναι να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο πιθανότερο είναι κάτι τέτοιο να συμβεί από τις 15 Μαΐου, παράλληλα με το άνοιγμα του τουρισμού, όπως είπε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να καταργηθεί και το sms για τις μετακινήσεις, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει ακόμα.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους F.Τ. εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η κατάσταση εντός του Μαΐου θα βελτιωθεί αισθητά. «Τα πρόσφατα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αν τα συνδυάσετε με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα self tests και το γεγονός πως μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά», ανέφερε, εστιάζοντας στο γεγονός ότι αυτές τις ημέρες ξεπερνιέται το φράγμα των 100.000 εμβολιασμών ανά ημέρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομία, υπογραμμίζοντας πως είναι έτοιμη για rebound. «Οι κεφαλαιαγορές είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα. Εκδίδουμε πενταετές ομόλογο, έπειτα από καιρό. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini.gr