Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για όλους τους ενηλίκους από τέλος Μαΐου

Τέλος Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα και για τις νεότερες ηλικίες - Πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τους διασωληνωμένους - Τι είπε ο υπουργός Υγείας για «τείχος ανοσίας» και χρήση μάσκας

Από τέλος Μαΐου όλα τα εμβόλια  θα είναι διαθέσιμα για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-44, αλλά και για όλους τους ενηλίκους, τόνισε μιλώντας την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιασμών είχε ανοίξει για τους 30-39 και 40-44, μόνο με την επιλογή του εμβολίου της AstraZeneca. Από τέλος Μαΐου, ακόμα και αυτή η ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και για τα υπόλοιπα εμβόλια που έχει προμηθευτεί η χώρα μας -δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Johnson&Johnson-, ανάλογα με το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο κλείνει το ραντεβού.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας σχετικά με το σχέδιο «Ελευθερία» και τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, «το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαΐου», όταν και θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών, όπως εξήγγειλε ο υπουργός ο οποίος επεσήμανε ότι «τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι άνω των 18 ετών». Μάλιστα, ανέφερε  ότι χθες έγιναν 111.000 εμβολιασμοί, ενώ και σήμερα φαίνεται πως θα γίνουν πάνω από 100.000 και «στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς».

Όσον αφορά το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας», αυτό θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, μέσα στο καλοκαίρι, υπολογίζοντας τους εμβολιασθέντες και όσους έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, επειδή νόσησαν από τον κορωνοϊό. «Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για τις παραδόσεις των εμβολίων, αλλά εάν συνεχιστούν ως έχουν και οι εταιρίες είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους, θα πετύχουμε την ανοσία που θέλουμε», υπογράμμισε.

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «προχωρώντας το καλοκαίρι θα εξεταστεί περαιτέρω άρση με γνώμονα πάντα, να τηρούνται όσα αποφασίζονται» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε κλειστό χώρο και ενώ δεν έχουν γίναι ακόμα όλοι οι εμβολιασμοί, φοράμε μάσκα και θα φοράμε για αρκετό διάστημα ακόμα», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα εξεταστεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους». Για το καλοκαίρι, τόνισε επίσης ότι «θα ενισχύσουμε ό,τι πήγε καλά το προηγούμενο και θα διορθώσουμε τα λάθη», ενώ όπως είπε «τα νούμερα σταδιακά βελτιώνονται, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμα πίεση στις ΜΕΘ».

«Το μήνυμα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι: βελτιώνεται η κατάσταση για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και όσο προχωρά ο καιρός θα δίνονται και άλλες ελευθερίες πάντα με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν και «να προφυλάξουν το πολυτιμότερο αγαθό, δηλαδή την ανθρώπινη ζωή».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, ο υπουργός ανέφερε ότι  «ο ΕΜΑ εξετάζει τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών έπειτα από αίτημα της Pfizer και αν αυτό εγκριθεί θα προγραμματιστεί και ο εμβολιασμός των παιδιών αυτής της ηλικίας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γίνει και πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όσο για το  εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι έχουν γίνει με το συγκεκριμένο σκεύασμα πάνω από 50 εκατ. εμβολιασμοί στην Ευρώπη και έχει εγκριθεί από αρμόδιες επιτροπές και από την Εθνική Επιτροπή Φαρμάκου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στον εμβολιασμό των υγειονομικών, τονίζοντας ότι «το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιαστεί ανέρχεται σε 85%, ωστόσο οι αριθμοί που αφορούν το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι ακόμα ικανοποιητικοί», ξεκαθαρίζοντας ότι «θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό που δουλεύει σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας».

Ο κ. Κικίλιας προέβλεψε ότι «θα φοράμε μάσκα ακόμη για αρκετό καιρό ιδίως στους εσωτερικούς χώρους» αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η κατάσταση βελτιώνεται και σταδιακά επιστρέφουμε σε μία μερική κανονικότητα». Ο Μάιος θα είναι ένας ενδεικτικός μήνας για τη μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένο, επισήμανε. «Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα αλλά με προσοχή», συμπλήρωσε. Τόνισε, ακόμα, ότι τα self test δεν θα σταματήσουν και θα συνεχίσουν να γίνονται, καθώς -όπως είπε- είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον έλεγχο της πανδημίας.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα self test τα οποία χαρακτήρισε ως ένα «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο» και εξήγησε ότι η χρήση τους θα συνεχιστεί και μετά τις 15 Μαΐου.