Απεβίωσε ο Θεόδωρος Κατσανέβας. Η στενή σχέση του με την Καβάλα και η πολιτική του πορεία

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εις εκ των ιδρυτών του έχασε τη «μάχη» με τον κορονοϊό σε ηλικία 74 ετών- Η παρακαταθήκη που άφησε στην Καβάλα και η τραγική σύμπτωση με τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εις εκ των ιδρυτών του, Θόδωρος Κατσανέβας, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 19 Απριλίου 2021 στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με κορονοϊό και από τις 3 Μαΐου 2021 ήταν διασωληνωμένος.

Όπως είχε γράψει ο ίδιος στον προσωπικό λογαριασμό στο Facabook, είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer την Τετάρτη, 14 Απριλίου. «Η ατυχία είναι ότι έκανα το εμβόλιο της Pfizer την περασμένη Τετάρτη 14 Απριλίου, αλλά προφανώς μέχρι την Κυριακή 18 Απριλίου που παρουσίασα τα πρώτα συμπτώματα, με πρόλαβε ο κορονοϊός αμέσως μετά, από άγνωστη αιτία, παρ’ όλες τις προφυλάξεις που έπαιρνα» ανέφερε στην ανάρτησή του.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας νοσηλεύονταν αρχικά στο Σισμανόγλειο με κορονοϊό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Τραγική σύμπτωση το γεγονός ότι ακριβώς έναν χρόνο πριν στις 8 Μαΐου του 2020 έχανε την μάχη με τον κορονοϊό και ο πρώην υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Η σχέση του Θεόδωρου Κατσανέβα με την Καβάλα

Ο πατέρας του Θεόδωρου Κατσανέβα εργαζόταν για χρόνια στην Καβάλα. Έμενε στον Άγιο Ιωάννη, ενώ ο Θεόδωρος Κατσανέβας φοιτούσε στο 12ο Δημοτικό. Το 1986, επί διοικήσεώς του στον ΟΑΕΔ, χρηματοδότησε την κατασκευή του αγάλματος του Καπνεργάτη από τον γλύπτη, Δημήτρη Αρμακόλα, στην ομώνυμη πλατεία της πόλης, ενώ επί διοικήσεώς του στο ΙΚΑ χαρίστηκε στον Δήμο Καβάλας το οικόπεδο του ΙΚΑ Καβάλας στη συμβολή των οδών Τσολάκη και Σερδάρογλου όπου χτίστηκε το ΚΑΠΗ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του ΟΑΕΔ χτίστηκαν τα κτίρια του Οργανισμού στο Περιγιάλι, ενώ με προτροπή του στον Ανδρέα Παπανδρέου η τότε Υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη εκταμίευσε 1,5 δισ. δραχμές για τη διαμόρφωση της Δημοτικής Καπναποθήκης σε Μουσείο επί δημαρχείας Αθανασιάδη.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας δεν άφησε μόνον έργα στην Καβάλα, αλλά δέθηκε με την πόλη και σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς συνήψε στενές σχέσεις με ανθρώπους τις οποίες διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Ένας εξ αυτών είναι και ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, τον οποίο, μάλιστα, πήρε τηλέφωνο λίγο πριν μπει στο νοσοκομείο, ενημερώνοντάς τον ότι η κατάστασή του είναι δύσκολη.

Η πολιτική και ακαδημαϊκή του πορεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας λαμβάνοντας Μ.Α. στις Εργασιακές Σχέσεις και στο London School of Economics λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομική της Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση ΔΕΑ και στο ΠΑΚ Αγγλίας, ενώ μετά την πτώση της Χούντας συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 συμμετείχε στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά θέματα, ενώ τον ίδιο χρόνο διορίστηκε πρόεδρος του ΟΑΕΔ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1985, οπότε και διορίστηκε διοικητής του ΙΚΑ. Το 1987 εξελέγη μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητά του ως μέλους της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Από το 1989 έως το 2000 κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Εκλογική Περιφέρεια Β΄ Αθηνών συνολικά σε 6 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Εξελέγη τις τρεις πρώτες φορές (9ος τον Ιούνιο του 1989, 12ος τον Νοέμβριο του 1989 και 9ος το 1990), ενώ απέτυχε να εκλεγεί στις εκλογές του 1993 (17η θέση και πρώτος επιλαχών). Το 1996 επανεξελέγη (5η θέση), ενώ την τελευταία φορά που κατήλθε ως υποψήφιος, το 2000, απέτυχε να εκλεγεί (19ος και ξανά πρώτος επιλαχών), όμως μερικούς μήνες αργότερα εισήλθε στο Κοινοβούλιο αντικαθιστώντας τη Μιλένα Αποστολάκη η οποία έχασε την έδρα της από το Εκλογοδικείο λόγω κωλύματος εκλογιμότητας. Το 2004 τέθηκε εκτός των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος μαζί με άλλους 8 βουλευτές με αφορμή την υπογραφή συγκεκριμένης τροπολογίας σχετικά με το Πόρτο Καρράς.

Κατά καιρούς έχει αρθρογραφήσει σε αρκετά περιοδικά μεταξύ των οποίων το Αντί, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος κ.ά. και ήταν συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων. Είχε συμμετάσχει σε οργανώσεις και συνδέσμους, σε μερικούς από τους οποίους είχε διατελέσει και πρόεδρος όπως στον σύνδεσμο Ελληνο-Αρμενικής Φιλίας, στην Επιστημονική Εταιρεία Εργασιακών Σχέσεων, στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π., της οποίας και εκλέχτηκε πρόεδρος το 2008) κ.ά.

Ασχολούνταν ιδιαίτερα με τον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού, για τον οποίο είχε δημιουργήσει αυτοματοποιημένα τεστ που χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην οικονομική της εργασίας. Επίσης, έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών βιβλίων και μία ποιητική συλλογή.

Την 1η Μαΐου 2013 ίδρυσε πολιτικό κόμμα με όνομα «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων», στα πρότυπα του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο. Κεντρικός στόχος του νέου κόμματος ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή μέσω δημοψηφίσματος.

Ο Θόδωρος Κατσανέβας είχε δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο με τη Σοφία Παπανδρέου, κόρη του πρώην πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, με την οποία χώρισε το 2000. Αργότερα νυμφεύθηκε με τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.